Rogán Antalnak két lehetősége volt, de egyszer sem cáfolt - mi lesz a letelepedési kötvényekkel?

Hiába kérdezte őt a jobbikos politikus.

Rogán Antal meghallgatása már a kezdeteknél (reggel 8) sem ment simán: ugyanis a testület fideszes többsége megszavazta azt az ügyrendi határozatot, hogy 8 percre korlátozzák az ellenzéki képviselők kérdezésre, felszólalásra fordítható idejét (azzal magyarázták a kormánypárti képviselők, hogy sietni kell Rogánnal, mert 11-kor kezdődik a plenáris ülés).

A propagandaminiszter elsősorban a letelepedésikötvény-program kapcsán kapott kérdéseket, ám az egyik legfontosabbra nem volt hajlandó válaszolni.

Hoppá! Kiderült, hogy a Fidesz, miért szavazta le állandóan az Alaptörvény-módosítást

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) végleges adataiból kiderült, hogy 6585 bevándorlónak jegyeztek le letelepedési kötvényt a közvetítővállalkozások (összesen mintegy húszezer migráns jutott be pénzért hazánkba). Ezzel az egy kivételével adóparadicsomokban bejegyzett cégek - amelyeket a Rogán Antal vezette, fideszes többségű parlamenti gazdasági bizottság választott ki -, 155 milliárdos bevételt könyvelhettek el.

Először nézzük a főbb megállapításait:

A kereskedő offshore-cégeket kijelölő Gazdasági bizottság korábbi vezetője ugyanis kijelentette, a programról, illetőleg az abban résztvevő cégekről ő is pontosan csak annyit tud(ott), mint az ellenzéki képviselők.

A tárcavezető szerint a programon keresztül nem lehetett magyar állampolgársághoz jutni.

Tudomása szerint egyetlen ember sem telepedett le Magyarországon, aki a kötvény megvásárlásával letelepedési engedélyhez jutott, de hogy ezt honnan veszi, azt nem tudni (mint ismert, 6585 bevándorló jegyzett le kötvényeket, a családegyesítéssel mintegy 20 ezren érkeztek összesen). Egyébként a HírTV Célpont című műsorában szerepelt egy kínai család, akinek itt van kávézója, és hazánkban is élnek.

Rogán Antal a meghallgatásán megpróbálta a felelősségét a törvényhozásra kenni. A Kabinetiroda propaganda-államtitkárai, de még Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, valamint Tállai András adóügyi államtitkár is több alkalommal hivatkozott arra, hogy a letelepedésikötvény-programmal kapcsolatos döntéseket, engedélyeket a parlament Gazdasági bizottsága hozta meg, és pedig a felelős kormányzat. Ez azért fontos, mert a politikusok jogi értelemben viszont úgymond felelőtlenek, nem lehet őket számon kérni a döntéseikért.

Staudt Gábor szerint

ezek a nyilatkozatok abban az esetben fognak még inkább felértékelődni, amikor a jobbikos kormányváltás után elszámoltatják a program kitalálóit, működtetőit.

Az Igazságügyi bizottság jobbikos tagja arra is felhívta a figyelmet, hogy a kötvényekkel való kereskedést csak felfüggesztette az Orbán-kormány, ezért kíváncsi volt arra, hogy vissza szeretnék-e vezetni a programot.

Staudt Gábor két alkalommal is rákérdezett erre, Rogán Antal mindkétszer feljegyezte a kérdést, de egyszer sem válaszolta meg.