Nem adja magát harc nélkül a Jobbik - német rádió is beszámolt a mai tüntetés hátteréről

"Nyomás alatt a fő ellenzéki párt."

Az adó "Nyomás alatt a fő ellenzéki párt" címmel jelentetett meg egy összefoglalót, melyben összefoglalják, miért vonul ma utcára "Magyarország legjelentősebb ellenzéki pártja" Budapesten.

A cikk idézi Horváth Bálintot, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szóvivőjét, aki szerint a Jobbik több mint egymillió eurós illegális pártfinanszírozást fogadott el, amikor a piaci árnál olcsóbban vett igénybe hirdetési szolgáltatásokat. Az összefoglaló szerint a szervezet ezért szabta ki a pártra a "drákói", 662 millió forintos bírságot, mely ellen a Jobbiknak nincs lehetősége fellebbezni.

Ez konkrétan a párt anyagi csődjét jelenti, ami kérdésessé teszi indulásukat a jövő évi választáson

- írja a cikk, majd hozzáteszi: az ÁSZ-nak - több más hatósághoz hasonlóan - Fidesz-közeli vezetője van.

Az összeállításban Volner János, a Jobbik frakcióvezetője is megszólal:

"Ezzel a lépéssel a Fidesz el akarja venni a Jobbiktól - mint az egyetlen, kormányváltásra képes erőtől - a választási részvétel lehetőségét. Ki akarják zárni Orbán Viktor leváltásának lehetőségét."

A cikk emlékeztet, hogy a Jobbik Magyarország legerősebb ellenzéki pártjának számít, míg a széttöredezett baloldal helyzetét a "egy önmagáért, mindenki Orbán ellen" mottóval írja le.

"Ezzel a Jobbik maradt Orbán és a Fidesz egyetlen komolyan vehető ellenfele a következő parlamenti választáson"

- állapítja meg az elemzés.

Az összefoglalóban nyilatkozik Pulai András, a Publicus stratégiai igazgatója is, aki felidézte, hogy az ÁSZ nem volt ilyen szigorú, amikor fölmerült a gyanú, hogy korábban a Fidesz kapott - nemhogy a piaci árnál alacsonyabban, de lehet, hogy egyenesen ingyen - plakáthelyeket.

"A probléma az, hogy a Számvevőszék kettős mércével dolgozik. Ezt csak azért tehetik meg, mert a szervezet vezetője egy egykori fideszes politikus"

- vélekedett a politológus.

A cikk Szigetvári Viktort is idézi, az Együtt politikusa szerint

"politikai akció zajlik a Jobbik ellen",

ezért döntöttek úgy, hogy az LMP-vel és a Momentummal közösen ők is részt vesznek a mai budapesti demonstráción.

A megmozdulással kapcsolatban a csatorna úgy fogalmaz:

"a Jobbik nem adja magát harc nélkül, és bejelentette, hogy fáklyás tüntetés keretében vonul majd föl".

A cikk Vona Gábor miniszterelnöknek címzett szavaival zárul, melyekkel az Hírtv stúdiójából üzent a kormányfőnek:

"Ide figyelj, Viktor, te korrupt zsarnok! Hogyha azt hiszed, hogy én félek vagy mi félünk tőled, akkor nagyon tévedsz! Sem én nem félek tőled, sem a Jobbik nem fél a Fidesztől, és azt látom s azt tapasztalom, hogy az emberek sem félnek a Fidesztől!"

Békés, de hangos tüntetéssel üzenik meg a Fidesznek: itt nem lesz újabb diktatúra!

Nem lehet kizárni, hogy a Fidesz provokátorokat küld a székháza előtt tüntető tömegbe, de a Jobbik felkészül erre is, és biztosítani fogja a békés megmozdulást, ígéri a legnagyobb ellenzéki párt a ma délutáni rendezvény kapcsán. A Jobbik és a hozzá csatlakozott pártok délután 17 órára vonulnak ki a Lendvay utcai Fidesz-székház elé.