Ekkora csapást még soha nem mértek a lázadók az oroszok légibázisára

Több orosz gép megsemmisült.

A Guardian már január 3-án azt írta itt, hogy lázadók támadtak a légibázisra, a Kommerszant úgy informálódott, hogy legalább hét orosz gép megsemmisült. A védelmi minisztérium akkor még nem kommentálta a hírt, csak annyit ismertek el, hogy egy Mi-24-es helikopter „technikai okok miatt” lezuhant és mindkettő pilóta életét vesztette.

Most Roman Szaponkov orosz újságíró posztolt képeket (itt megnézheti őket) az orosz Facebookra, a VKontaktéra a bázison álló sérült gépekről – írja a BBC. A Kommerszant úgy tudja, hogy négy Szu-24-es vadászbombázó, kettő Szu-25Sz vadászbombázó és egy Antonov An-72-es szállítógép semmisült meg.

Szaponkov szerint ennél is nagyobb a veszteség, ő arról beszél, hogy hat Szu-24-est, egy Szu-35Sz-t, egy An-72-est, egy Mi-8-as helikoptert és egy An-30-as légifényképezőt is találat ért. Ezek közül az egyik Szu-24-est és a Szu-35Sz-t már újra hadrendbe állították.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy iszlamista lázadók támadtak, de ebből nem derül ki egyértelműen, hogy kikről van szó, mert Moszkva szerint mindenki iszlamista lázadó, aki Aszad ellen harcol.

Nem csak az oroszoknak fontos

A szíriai Latakia kormányzóságban található Hmeimim légibázis a Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerők számára is stratégiai fontosságú támaszpont. Az oroszok a beavatkozás óta innen indították a lázadók elleni légicsapásokat.

Oroszország már bejelentette, hogy főbb egységeit kivonja a térségből, de természetesen nem adják fel teljesen a szíriai jelenlétet.

Nagyhatalmi játszma: tényleg kivonulnak az oroszok Szíriából

A Reuters szerint műholdfelvételek elemzései, az orosz légicsapásokról készült felvételek és az orosz védelmi minisztérium közleményeiből korábban arra lehetett következtetni, hogy a nyugat-szíriai Latakiában lévő Hmejmim légitámaszponton mintegy 36 katonai repülőgépet állomásoztatott Moszkva. Az orosz állami televízióban bemutatott felvételek alapján a hírügynökség szerint ezekből a repülőkből legalább 15 hagyta el Szíriát azóta, hogy Vlagyimir Putyin államfő elrendelte az orosz kontingens "fő részének" kivonását.