Tatabányán elfelejtették a buszos jegyérvényesítőt, ezért megemelték a közbeszerzés értékét 9,9999 százalékkal

A városvezetés ezt kellő körültekintés mellett sem láthatta előre…

Több mint 60 millió forinttal emelkedik a tatabányai közösségi közlekedés korszerűsítésére kiírt közbeszerzés ára – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából. A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. még tavaly októberben szerződött le a New Line Kft. és a Delta Systems Kft.-vel valósidejű járműkövetést lehetővé tevő megállóhelyi és járműfedélzeti utastájékoztató rendszer kialakításához szükséges eszközök beszerzésére 605 millió 385 ezer forint értékben. A beruházás Orbán Viktor tavalyi road-showja, a Modern Városok Program során szétosztogatott tízmilliárdokból valósul meg.

A most megjelent szerződésmódosítás szerint olyan körülmények merültek fel, melyeket az ajánlatkérő tatabányai önkormányzati cég kellő körültekintés mellett sem láthatott előre. Így például ilyennek ítélik, hogy a menetrend szerinti helyi közösségi közlekedés egyik feltétele a fedélzeti jegyérvényesítők biztosítása, viszont Ajánlati Felhívás és Dokumentáció ezt nem tartalmazta, ezért a módosítás tartalmaz 82 db jegyérvényesítő eszközt a szükséges szoftverekkel és a rendszerbe történő integrációval.

A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy az utastájékoztató rendszert – lakossági igények alapján – bővítik 2 darab 5 soros kijelzővel, valamint „szükségessé vált a kapcsolódó szakrendszerek hálózati kapcsolódását biztosító rendszerelemek” fejlesztése a rendszer rendelkezésre állásának biztosítására. Így az infrastruktúra „magasabb teljesítményű, megbízhatóbb, robusztusabb” lesz.

Nem mehetünk el azonban az emelkedés mértéke mellett. A hatályos közbeszerzési törvény szerint nem kell új közbeszerzést kiírni, ha az ellenérték növekedése árubeszerzés esetén nem éri el az eredeti szerződés értékének 10 százalékát. Mit ad Isten, a 60 millió 538 ezer forintos növekmény az eredeti összeg 9,9999 százaléka.

Ahogy korábban megírtuk, a MÁV ugyanezt a trükköt vetette be a jégmentesítésre szánt keretösszeg emelésénél.

Kikerülik a közbeszerzést: 10 helyett 9,999 százalékkal emelik a MÁV-nál a jégmentesítés keretösszegét

537 millió forint helyett 560 999 990 forintba fog kerülni a kitérők és gyalogos felüljárók hó-, jég- és csúszásmentesítése - ez derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben hétfőn megjelent hirdetményből.