Adósságban fuldoklik az ország

A Jobbik gazdaságpolitikai változtatásokat hozna.

A képviselő úgy látja, hogy államadósság szempontjából ugyanolyan menedzsmentet folytat a jelenlegi kabinet, mint amit a korábbi szocialista kormányok folytattak. Miközben pedig dicshimnuszokat zeng gazdaságpolitikájáról, nominálisan ezer milliárdokkal növekszik az államadósság.

"A Magyarországot fojtogató törlesztési teher folyamatosan fennáll és lassítja a gazdaságot."

A kormánynak pedig nincs elképzelése arra vonatkozóan, hogyan lehetne ebből kilépni. Pedig az ország eladósodottsága egy nagyon súlyos helyzetbe torkolhat, amennyiben a külföldről érkező források elmaradása egy újfajta gazdasági helyzetet teremt.

A Jobbik fontosnak tartja a magyar KKV-k és mikrovállalkozások támogatását, mivel ezek járulhatnak hozzá a gazdaság talpon maradásához, ha az EU elzárja a pénzcsapokat.

Az újfajta államadósság menedzsment mellett a párt a kiszámítható gazdasági viszonyok megteremtését is elengedhetetlennek tartja, amivel a további vállalkozások létrejöttét ösztönözné.

A Jobbik alelnöke továbbá halaszthatatlan feladatként tekint a multik közteherviselésbe való bevonására.

"A szabadságharcost játszó kormány nem hajlandó tudomást venni arról, hogy a multicégek éves szinten több ezer milliárd forint hasznot visznek ki adózatlanul az országból."

Eközben a dolgozókra való ráfordításuk töredéke annak, amit a nyugat-európai gazdaságokban erre elköltenek. A képviselő szerint ez tarthatatlan, ezért is hívta életre a Jobbik a béruniós kezdeményezését. A termelékenység ugyanis nem indokolja a bérek ilyen mértékű elmaradását.

Z. Kárpát Dániel hozzátette, hogy Vona Gábor január végén fogja bemutatni a párt programját, aminek gazdaságpolitikai része tovább részletezi a fent ismertetett pilléreket.