Erről nem volt plakátkampány: Helyi szinten is titkolta a Fidesz, hány bevándorlóval lettünk többen

Orbán Viktorék nem csak az országos médiában és a folyamatosan pörgetett, többmilliárdos kommunikációs hadjáratokban érezték fontosnak, hogy eltitkolják az ország migránsok ellen felheccelt lakossága elől, hány bevándorlót fogadtak be, helyi szinten sem dicsekedtek az országba érkezők számával.

Balassagyarmat fideszes alpolgármestere, Csach Gábor az alábbi kijelentést tette a 2015. szeptember 24-ei testületi ülésen:

"Egyébként július óta megemelkedett a regisztrációra ideszállított migránsok száma, de ez nem haladja meg a szálló kapacitását. Sőt elmondható, hogy nagyjából háromnegyed éve a szálló átlagos működési kapacitása 15-30 fő között van."

Az elhangzottakkal azonban csak egy dolog volt a bökkenő, ahogy azt a Gyarmat Hangja helyi kiadvány is kiemelte:

a 110 fő befogadására alkalmas Balassagyarmati Közösségi Szállás 2015 augusztusáig majdnem teljes kihasználtsággal működött, és utána is a Csach által említett számnál több személy tartózkodott ott.

Orbán Viktor lebukott: közel kétszer annyi migránst telepítettek be titokban, mint a kvóta szerint kellett volna - Vona: itt a kormányváltás ideje

Nagyon kínos helyzetbe került a magyar kormány, hiszen az elmúlt három évben közpénz tízmilliárdokat költöttek el arra a kampányra, ami a lakossággal el akarta hitetni, hogy megállítja a migráció minden formáját. Aztán kiderült, hogy titokban ezrével telepítették be a migránsokat. Vona szerint Orbánék lebuktak, az egész országot átverték, és itt az idő a hazug kormány leváltására.

A helyzetnek külön pikantériát ad, hogy a balassagyarmati létesítményt a mai napig sem sikerült zárttá tenni, hiába tett erre többszöri kísérletet a Jobbik helyi önkormányzati képviselője, Dobrocsi Lénárd.

Dobrocsi legutóbb 2017 elején próbálta rászorítani a fideszes városvezetést, hogy rendezzék a helyzetet, ám a kérdésben még a Menekültügyi Hivatal februári testületi ülésére meghívott képviselői sem tudtak segíteni. Ráadásul arra sem tudtak kielégítő választ adni, hogy a közel 2000 illegális migránsból hány fő az akit biztosan be tudnak azonosítani.

A Jobbik képviselője akkor is hiába kérte Balla Mihály fideszes országgyűlési képviselőt és a város kormánypárti vezetését, hogy forduljanak Pintér Sándor belügyminiszterhez a közösségi szállás zárttá tétele miatt, ez az intézkedés még várat magára.

Munkára fogták a bevándorlókat Balassagyarmaton

Dobrocsi Lénárd, Balassagyarmat jobbikos önkormányzati képviselője kérdésünkre elmondta, hogy a fő üzenetük az volt az akcióval, hogy a liberális jogvédő szervezetekkel ellentétben a kötelezettségeket hangsúlyozzák. Mint fogalmazott, Balassagyarmaton tarthatatlannak tartják azt a tendenciát, hogy a tisztességes magyar emberek adóforintjaiból tartsák el az illegális migránsokat, miközben semmilyen kötelezettség nem vonatkozik rájuk.