fotó: Rocket Lab/Electron
2018. 01. 21. 19:56

Bolygóközi faj: sikeres volt a fapados rakéta, egyre olcsóbb és közelebb az űr!

Van egy fixa ideám, szerintem az emberiség előtt fényes jövő vár, ami már elérhető közelségbe került. Az alábbi hír megint ezt az érzésemet erősíti.

Sikeres volt a Rocket Lab amerikai-új-zélandi cég startkísérlete, magyar idő szerint január 20-án, 2:43-kor hasznos terhével az orrkúpjában a levegőbe emelkedett az Electron rakéta - írta az Űrvilág szakportál.

"Ha majd felszáll a repülőgépem..."

A cégnek ez volt második kísérlete, és ez volt az első, amely teljes sikerrel járt, és a három kisműholdat, a Planet cég egy Dove Pioneer (Flock-2) földmegfigyelő űreszközét (a San Franciscó-i vállalat már most is számos földmegfigyelő CubeSat fölött rendelkezik, amelyekkel napi frissítésű felvételeket tudnak készíteni bolygónk felszínéről), és Spire Global két Lemur-2 műholdját állította föld körüli pályára.

Ez lényegében mérföldkő.

A Rocket Lab ugyanis olyan kisteljesítményű, gyorsan előkészíthető Electron rakétákkal (17 méter magas, 1,2 méter átmérőjű) fog dolgozni, amelyek kisműholdas üzemeltetőknek tökéletesen megfelelnek, így ezeknek a cégeknek nem kell majd várniuk teherűrhajókra, vagy arra, hogy másodlagos teherként utazzanak egy hordozórakétán.

Az ár is megfizethető, és kedvező, 4,9 millió dollárért kínálják a startlehetőséget.

A tervek grandiózusak, egyrészt a Rocket Labnál azon dolgoznak, hogy a SpaceX-hez hasonlóan újrahasznosítható rakétákat gyártsanak le, ezenkívül

akár 72 óránként is indítanának rakétákat az új-zélandi kilövőbázisról,

a Mahia-félsziget déli sarkából (Launch Complex 1), de lehetőség lesz az észak-amerikai fellövésekre is.

Ha sikerül olcsóbbá tenni az űrutazást, gyorsabban hódíthatjuk meg az űrt, ezzel új lehetőségekhez juttatva az emberiséget.

Addig meg, ha lehet, bírjuk már ki együtt a Földön, ha szépen kérhetem.