Bolygóközi faj: sikeres volt a fapados rakéta, egyre olcsóbb és közelebb az űr!

fotó: Rocket Lab/Electron

Van egy fixa ideám, szerintem az emberiség előtt fényes jövő vár, ami már elérhető közelségbe került. Az alábbi hír megint ezt az érzésemet erősíti.

Sikeres volt a Rocket Lab amerikai-új-zélandi cég startkísérlete, magyar idő szerint január 20-án, 2:43-kor hasznos terhével az orrkúpjában a levegőbe emelkedett az Electron rakéta - írta az Űrvilág szakportál.

"Ha majd felszáll a repülőgépem..."

A cégnek ez volt második kísérlete, és ez volt az első, amely teljes sikerrel járt, és a három kisműholdat, a Planet cég egy Dove Pioneer (Flock-2) földmegfigyelő űreszközét (a San Franciscó-i vállalat már most is számos földmegfigyelő CubeSat fölött rendelkezik, amelyekkel napi frissítésű felvételeket tudnak készíteni bolygónk felszínéről), és Spire Global két Lemur-2 műholdját állította föld körüli pályára.

Ez lényegében mérföldkő.

A Rocket Lab ugyanis olyan kisteljesítményű, gyorsan előkészíthető Electron rakétákkal (17 méter magas, 1,2 méter átmérőjű) fog dolgozni, amelyek kisműholdas üzemeltetőknek tökéletesen megfelelnek, így ezeknek a cégeknek nem kell majd várniuk teherűrhajókra, vagy arra, hogy másodlagos teherként utazzanak egy hordozórakétán.

Az ár is megfizethető, és kedvező, 4,9 millió dollárért kínálják a startlehetőséget.

A tervek grandiózusak, egyrészt a Rocket Labnál azon dolgoznak, hogy a SpaceX-hez hasonlóan újrahasznosítható rakétákat gyártsanak le, ezenkívül

akár 72 óránként is indítanának rakétákat az új-zélandi kilövőbázisról,

a Mahia-félsziget déli sarkából (Launch Complex 1), de lehetőség lesz az észak-amerikai fellövésekre is.

Ha sikerül olcsóbbá tenni az űrutazást, gyorsabban hódíthatjuk meg az űrt, ezzel új lehetőségekhez juttatva az emberiséget.

Addig meg, ha lehet, bírjuk már ki együtt a Földön, ha szépen kérhetem.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András