Mivel dolgozná le a Fidesz Pécs gigaadósságát? Naná, hogy a lakosság sarcolásával

Mi mással?

Pécs fideszes városvezetése nemrég döntött a közterhek emeléséről, miután kiderült, hogy 7,5 milliárd forintos adósságot halmozott fel a város, úgy, hogy négy éve az állam teljesen átvállalta az akkor 45 milliárdra rúgó tartozását.

A kormány még december közepén döntött arról, hogy egy 9,5 milliárdos hitellel dob mentőövet a városnak, melynek kétharmadát már el is utalták, a maradékot február végéig kapja meg Pécs.

"Vannak olyan szerződések, amelyeket nem feltétlenül kellett volna megkötni. Ezekből is keletkezhetett a milliárdos adósság"

- ezt Babos Attila, a Szabadpécs újságírója nyilatkozta a csatornának, majd hozzátette:

"Van jogi főosztály, van a kommunikációért felelős ember, van a városnak egy médiacége, tehát itt többszörösen számlázott és kifizetett szolgáltatások vannak, amik elviekben ugyanarról szólhatnak."

A kölcsönt, 2020-ig kell visszafizetni, így évente majdnem ötmilliárdot kellene megspórolnia a városnak a 40 milliárdos költségvetéséből.

Ráadásul a magyar állam jelzálogot jegyez be önkormányzat ingatlanjaira, a hitel lehívásának ffeltételeként pedig az önkormányzatnak le kellett mondania a szabad bankválasztás, és a folyószámláival kapcsolódó önálló döntések jogáról.

"Ez nem mentőöv, ez sokkal inkább egy béklyó a pécsiek számára"

- ezt Fogarasi Gábor, a Jobbik pécsi országgyűlési képpviselőjelöltje nyilatkozta a HírTV-nek; szerinte nagy árat fizetnek a pécsiek az állami kölcsönért.

"Az önkormányzati cégeket nagyon komolyan teletömték párt közeli személyekkel, óriási, brutális fizetésekkel."

"Így az egyik oldalon látható ugye egy horribilis, fölösleges kiadás, mind az önkormányzati cégek részéről, mind visszakanyarodhatunk a múltba: hány olyan kiadás volt, amik tulajdonképpen feleslegesnek nevezhető"

- tette hozzá Fogarasi.

Sajnos ezekre bőven akad példa: kezdve a vízmű 2009-es botrányos elfoglalásától, a Zsolnay gyár botrányba torkollt ügyén és a százmilliókért vásárolt baromfifeldolgozón át, a megszerzett hadiipari parkig és az elhibázott termálfürdő fejlesztésig.

A rengeteg kétes ügynek ráadásul - szokás szerint - nincs felelőse, a megszorítások pedig megint azokon fognak csattanni, akik a legkevésbé érdemlik meg: a pécsi polgárokon.

Nem tudni, kifizette-e már irdatlan tartozását a pécsi önkormányzat

Hiába érdeklődött mindjárt az év első munkanapján, január 2-án a Szabad Pécs az önkormányzatnál, nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy a városvezetés kifizette-e már azt a bénító összegű, többmilliárdos tartozást, ami miatt gyakorlatilag állami gyámság alá kellett helyezni a települést.