Vona tisztázta: csak az LMP-vel és a Momentummal nyitottak az együttműködésre

Egyértelműsítve.

Vona Gábor leszögezte, hogy a régi pártokkal, mint például az MSZP, a Fidesz vagy a DK nem hajlandóak együttműködni, de

„az LMP-vel, a Momentummal, az új politikai formációkkal nyitottak vagyunk az együttműködésre.”

Rónai Egon azon kérdésére, hogy örömmel leülnének-e tárgyalni az LMP-vel, határozott igennel felelt.

A választás alapja szerinte, hogy hányan mennek el szavazni. Ha alacsony lesz a részvétel, akkor a Fidesz verhetetlen, de ha magas, akkor lehet esély ellenük. Azt komplex kérdésnek tartja, hogy csak egy ellenzéki jelölt álljon-e szemben a kormánypártival.

Később műsorvezetői kérdésre elmondta, hogy a DK-val például teljesen elképzelhetetlen a koalíció, de, ha Jobbik-kormány esetén benyújtanak egy jó javaslatot, nem fogják csak azért leszavazni, mert az Gyurcsány Ferencéktől származik.

Az LMP-vel és a Momentummal az alapvető kérdésekben nincs köztük vita: az európaiságban, a modern egészségügy és oktatás szükségességében. Úgy képzeli el, hogy ezek a pártok egymással egészséges versengést kialakítva, XXI. századi nyomvonalra helyezik Magyarországot.

Orbán rossz reakciója

Vona a műsorban elmondta, hogy maga is fideszes volt, de úgy látja, hogy Orbán Viktor 2002-ben rosszul dolgozta fel a vereséget, rossz választ adott rá. A szavazók döntése után nem arra jutott, hogy még többet kell dolgozni, hanem inkább be kell darálni mindenkit.

Orbánt hatalomtechnikusnak tartja, aki bármire képes, és annak az ellenkezőjére is, csak azért, hogy hatalmon maradjon. Ezzel a módszerrel a politikában lehet sikeres, de az országnak nem tesz jót.

Hódmezővásárhely

A helyi Jobbik-elnök kérésére indult el a polgármester-választáson Márki-Zay Péter, akit végig támogattak, így valamennyire jobbikos sikerként is élték meg a győzelmét, de tényleg független emberről van szó.

Az eredményt hatalmas lélektani fordulatnak tartja, ami még időben jött. Rossz volt már látni, hogy az egybites kommunikáció működik, de szerinte Márki-Zay győzelme bizonyította, hogy ennél többre van szükség.

„Aki ütvefúróval tanult meg műteni, az nem tud szikével”

 - mondta arra a kérdésre, hogy a Fidesz ezek után visszavesz-e az eddigi kommunikációs irányból.

Győzelemre készül

Vona határozottan kijelentette, hogy győzelemre készül, így az erős ellenzéki pozíció is csalódás lenne neki.

Ha nem tudják leváltani a kormányt lemond a pártelnökségről, aztán majd a párt eldönti, hogy mit kezdjenek egymással.

A borosta maradni fog a kampány végéig, de utána levágja.

(fotó: Béli Balázs/Alfahír)