A Fidesz 300 ezer szavazót vesztett, az ellenzékieket felrázta Hódmezővásárhely

Újabb felmérés mutatta ki a Fidesz gyengülését. A kormánypártot megrázták az elmúlt időszak botrányai, illetve a hódmezővásárhelyi bukás, és most már ez ellenzék is képes profitálni az átrendeződésből.

Az Iránytű Intézetnek a Magyar Nemzetben publikált friss kutatása szerint

egy hónap alatt négy, december óta hat százalékot zuhant Orbánék népszerűsége.

Jelenleg a biztos szavazók között 44 százalékon állnak, és a teljes népesség körében is egyharmad alá süllyedt a támogatottságuk, most 31 százalék áll mögöttük. A múlt év vége óta mintegy háromszázezer szavazó pártolt el tőlük, ők többnyire még nem soroltak be sehova, bizonytalanok. 

A legerősebb ellenzéki párt egyértelműen a Jobbik,

január óta további két százalékot erősödtek, a biztos szavazók 24 százaléka voksolna rájuk. Szintén két százalékpontot nyert az MSZP, jelenleg 11 százalékon állnak. Egy-egy százalékot izmosodott az LMP és a DK is, mindkét párt 8 százaléknyi tábort tudhat maga mögött azok közül, akik áprilisban biztosra ígérik részvételüket a választásokon. Az Iránytű szerint nem teljesen reménytelen a Momentum helyzete sem, ők négy százalékon állnak.

Az Együttet azonban a szocialisták Karácsony Gergellyel kötött szövetsége, illetve Juhász Péter bántalmazási botránya lényegében letörölte a politikai térképről, a párt támogatottsága öt éve először nem is mérhető. 

Pozitív változás tapasztalható ugyanakkor az ellenzéki érzelmű szavazók aktivitásában. A hódmezővásárhelyi fideszes kudarctól nyilván nem függetlenül

egyre több kormányváltást akaró szavazó ígéri, hogy áprilisban elmegy voksolni.

Ez többek közt azért lehet fontos, mert Márki-Zay Péter győzelmében az ellenzéki pártok közös jelölése mellett meghatározó szerepet játszott a magas részvétel is. A kormánypárt stabil, de nehezen bővíthető tábora Vásárhelyen is kitartott mellettük, ám a korábbinál lényegesen többen mozdultak meg azok közül, akik nem szimpatizálnak Orbánékkal.  

Szintén fontos adat, hogy jelentősen megnőtt a választ megtagadók aránya,

tehát ugyanannyi kérdőív sikeres kitöltéséhez több embert kellett megkeresni, mint korábban.

A közvélemény-kutató szakmában hónapok óta nyílt titoknak számít, hogy a különböző felmérésekben megkeresett emberek akár 80-90%- a sem hajlandó elárulni magáról semmit, ám erről először nyíltan az Iránytű beszél. 

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)