Akció: lekapcsolták az áramot és összefirkáltak egy 3-as metrót

Összehangolt akció volt, BKV-s téglájuk is lehetett. Elkaptak egy lengyel srácot.

A BKK Facebook-oldala tegnap este 21:01-kor tett ki egy semmitmondó közleményt, miszerint „Az M3-as metró helyett a teljes vonalon pótlóbusszal lehet utazni. Kérjük az arra közlekedők türelmét!”. Hamar kiderült azonban, hogy szándékos rongálás miatt állt le idő előtt a metróforgalom.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Facebookon részletesen leírta, hogy szerintük mi történt. Eszerint

  • 2018. március 13-án, este 9 óra körül, fél órával az üzemzárás előtt egy kb. 30 fős banda szabályszerűen megtámadta a 3-as metró egyik szerelvényét a Pöttyös utca megállóban és a Kőbánya-Kispest felé haladó vonat bal oldalát telibe fújták.
  • A banda további tagjai a Sibrik felüljárón várták, hogy az alagútból kijövő összefújt szerelvényt megörökíthessék.
  • A megtámadott szerelvény az utolsó régi, nem felújított szerelvény volt, amely a vonalon közlekedett.
  • A banda egyértelműen nagyon komoly belső segítséget kellett hogy kapjon BKV dolgozóktól, és nem is egytől. Ez a vonat ugyanis egész nap tartalékban állt a Lehel téri kihúzóban és egyáltalán nem volt biztos, hogy pontosan mikor megy vissza a Kőér utcai telephelyre.
  • A banda tagjai áramtalanították a rendszert.
  • A menekülést is megtervezték, a normál esetben lezárt alagúti szellőzőkön keresztül távoztak, számítva arra, hogy a rendőrség lezárja az állomás bejáratait.

Azt írják, a többi vonat sem jött ki az alagútból - kb 6-7 ragadt bent. A rendőrség a helyszínelést hajnali fél háromkor fejezte be, így még a takarítóvonat sem tudott közlekedni.

Az Alfahír egyik olvasója videókat és fényképeket is készített a metróról. Az egyik videón az látható, hogy a metró belső oldalát fújták végig, tehát nem a peronról támadtak, hanem a másik oldalról.

Egy másik videón belülről látszik, hogy végig van fújva a szerelvény. Olvasónk azt mondta, az erős festékszag marta az orrukat, és a forró futóműre fújt festék lehetett az, ami füstölt is.

Megtudtuk, hogy az utasok feltartóztatták az egyik támadót, aki állítólag lengyelnek vallotta magát. Őt előbb az utasok fizikailag visszatartották, majd egy férfi vélhetően gázpisztollyal tartotta sakkban a rendőrök kiérkezéséig.

Olvasónk a helyszínen úgy hallotta vissza a történteket, hogy 6-8 ember szállt fel a szerelvényre, kinyitották a vezetőfülkét, és lekapcsolták az áramot, egy fadarabbal pedig kitámasztották az ajtót, hogy ne tudjon bezáródni. Addig a másik oldalon elkezdődött a fújás.

„Az utolsó előtti hármas metróval utaztam éppen haza a Köki irányába, mikor a Pöttyös utcai állomáson megállt a szerelvény. Ez egy régi típusú, felújítatlan szerelvény volt, én az első kocsijában ültem. Kisvártatva lekapcsolt a villany. Eleinte ügyet sem vetettem rá, mert történt már korábban is hasonló, és a szerelvény rövid idő után ment tovább. Nem sokkal később festékszagot kezdtem érezni, amit nem tudtam mire vélni. Az emberek elkezdtek leszállni a szerelvényről, és mikor kikapcsoltam a zenét, ordítozás hangjait hallottam meg.”

A VEKE-nél közölték, hogy jogászokat kérnek fel arra, hogy vizsgálják meg, az eset megfeleltethető-e terrortámadásnak. Természetesen borítékolható, hogy erről szó sincs, a terrorizmus fogalmának alapja ugyanis az, hogy az erőszak vagy az erőszakkal való fenyegetés célja valamilyen politikai, ideológiai vagy vallási cél kikényszerítése. A metró összefirkálásának célja –még ha biztonsági kérdéseket is vet fel az akció- nyilván nem sorolható ide, ez csupán vandalizmus volt, még ha ritka is az ilyen komoly akció.

A BKV-figyelő információi szerint a rendőrség 600 ezer forintos kárt állapított meg, ami azért lehet olyan kevés, mert a szerelvényt hamarosan felújításra viszik Oroszországba, ahol úgyis átfestik. Az elkövetők állítólag maszkot viseltek, és többjük is szláv nyelven beszélt.