Nem kérdés, hogy a jobbikos Pintér Tamás a Fidesz-KDNP kihívója Dunaújvárosban és környékén

Az ellenzéki szavazók további átáramlása a Jobbik jelöltjéhez az ellenzéki siker kulcskérdése.

Az kireszavazzunk.hu oldalon megjelent Iránytű-kutatás szerint az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók között Dr. Galambos Dénes (Fidesz-KDNP) és Pintér Tamás (Jobbik) támogatottságában mindössze 4 százalékpont a különbség. Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Mezei Zsoltra a pártválasztók 19%-a szavazna. Az LMP jelöltje, Illésy István 4, Kasza Róbert a Momentum színeiben 2%-on áll.

A Közös Ország Mozgalom február eleji mérése Galambos Dénes és Pintér Tamás közötti különbséget még 13 százalékpontra becsülte, az azóta eltelt hónapban a választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjének támogatottsága friss mérésünk alapján 6 százalékpontot esett, míg a Jobbikos Pintér Tamás 3 százalékponttal tudta növelni táborát, nagy valószínűséggel a taktikai szavazóknak köszönhetően. Az ellenzéki szavazók esélyes jelölt (Pintér Tamás) irányába történő további áramlásának mértéke az ellenzéki siker kulcskérdése.

A 2014. évi országgyűlési választás óta a választókerület erőviszonyai jelentősen módosultak. Galambos Dénes akkor 35,9%-kal szerzett mandátumot, míg Pintér Tamás 25,2%-ot ért el, az Összefogás jelöltje, Magyar András Tamás szerezte a második legtöbb szavazatot, az érvényes voksok 29,4%-át. Az LMP-s Illésy István 4,4%-os eredményt ért el.

A pártot választani tudók 38%-a a Fidesz-KDNP-re, 30%-a a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP-P támogatottsága ebben a kategóriában 11, a DK-jé 13%-on áll. Az LMP-t 5% támogatja. A Momentum és az MKKP 1-1%-on áll. A mérésekből egyértelműen következik, hogy a választókerületben a legerősebb kormányváltó alternatíva a Jobbik, illetve a jelöltje, Pintér Tamás.

Dunaújváros jobbikos jelöltje: valójában én képviselem a térségben lakók érdekeit

A legfrissebb mérések szerint Fejér megye 4. számú választókerületében - Dunaújvárosban és környékén - egyértelműen a Jobbik jelöltje a legesélyesebb arra, hogy leváltsa a Fidesz képviselőjét. Pintér Tamással arról beszélgettünk, mi lehet az oka annak, hogy kormánypárti ellenfele helyett már inkább hozzá fordulnak az emberek a különféle problémáikkal, illetve miért nem várható Orbán Viktor emberétől, hogy felgöngyölítse a térség országszerte hírhedt korrupciós botrányait.