"Ha támad a Fidesz, az azt jelenti, hogy tartanak tőlem, tartanak a változástól"

Steinmetz Ádám Somogy megyében legyőzheti a Fideszt

A kireszavazzunk.hu kutatása szerint a választókerületében Ön magasan a legnépszerűbb ellenzéki jelölt. Jelen állás szerint 12-en indulnak, ebből 7 kamupárt jelöltje. A Fidesz számára billegő körzetekben ez gyakori jelenség. Mi lehet a siker kulcsa a kerületben? 

Nagyon örülök, hogy ez a kutatás engem tart a legesélyesebb jelöltnek, de sokkal jobban örülök annak, hogy az itt élők is így gondolják, és nagy reménnyel állnak a választás elé. A győzelem kulcsa, hogy legyen egy olyan jelölt, aki képes és kész is az emberek képviseletére, és méltó a bizalmukra. Úgy gondolom, hogy ez lesz az, ami őket a szavazófülkébe vonzza április 8-án. Nagyon bízom benne, hogy magas lesz a részvétel, mert az - akárcsak országosan, itt Somogyban is - ellenzéki győzelmet fog eredményezni.

Nagyon sokat járja a körzetét, jellemzően kis- és aprófalvas vidékről beszélünk. Milyen visszajelzéseket kap az emberektől?

Hetvenkét település található a választókerületben, kevés a város, viszont nagyon sok az 500 fő körüli lakosságszámot számláló település. Azt tapasztalom, hogy bár a kormánypropaganda szerint "Magyarország jobban teljesít" és a gazdaság erősödik, ez az itt található falvakban nem tapasztalható. Az emberek sokkal inkább azt érzik, hogy a kormánynak nincs megfelelő vidékpolitikája. Különösen igaz ez a települések elnéptelenedése tekintetében, mivel a kormány nem nyújt segítséget abban, hogy az emberek, különösen a fiatalok Somogyországban képzeljék el a jövőjüket.

Említette, hogy nagyon sokat járja a falvakat. Ezeken a helyeken szinte már csak az önkormányzatiság az egyetlen "életjele" a településeknek, miközben a kormány tervei szerint a 2000-nél kisebb települések maradék önigazgatását is megszüntetnék. Nagyon sok polgármesterrel találkozik, milyen visszajelzéseket kapott ezzel kapcsolatban? 

Bár korábban kezdődött, de az elmúlt nyolc évben gyorsult fel az a tendencia, hogy az önkormányzatoktól hatáskört, illetékességet vonnak el, miközben az elvégzendő feladatok száma nem csökken, így az adminisztráció és az adatszolgáltatás továbbra is sok terhet jelent. Eközben a helyi közösségeket érintő kérdések jelentős részét nem helyben döntik el. Az önkormányzatoknál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapja 10 éve változatlan, ezért sokan a magasabb juttatásokért elhagyták a szektort. Ezeken a káros tendenciákon mindenképpen változtatni szeretnénk. A magyar nyelv szép és kifejező, az önkormányzás szavunk is ilyen: mi azt szeretnénk, ha az önkormányzatok magukat kormányoznák, ne pedig a kormány kormányozza. Ne Budapesten hozzák meg azokat a döntéseket, amik az itt élőkre vannak hatással, úgy, hogy közben a helyben élőket meg sem kérdezik.

A Balaton-part kivételével a körzetre jellemző a kevés munkahely, a rossz közlekedés, a leépült egészségügy. A marcali kórház felújítását követően az intézményt leépítették. Hogyan változtatna ezeken? 

Az utak és járdák állapota hagy maga után kívánnivalót, és akkor most finoman fogalmaztam. Az érdemi munkahely nagyon kevés. Valós problémák ezek, ahogy valós probléma a marcali kórház szisztematikus leépítése és tönkretétele is. Egy példa: a szülészeti osztály "szüneteltetésével" a várandós anyáknak a kormány elképzelései szerint az innen 50-60 kilométerre lévő Kaposvárra kell menniük szülni. Mindezt gazdasági racionalizálásra hivatkozva. Az itt élők életét keseríti meg ez a döntés, azokét, akik fizetnek egy szolgáltatásért, de nem tudják azt helyben igénybe venni. Csak halkan jegyzem meg, az emberek lábbal szavaznak: az anyukák sokkal inkább Zalaegerszegre vagy Keszthelyre mennek el szülni, vagyis nem érte el a kormányzati szándék az eredeti célját: azt, hogy a környékről Kaposvárra járjanak át az emberek.

A jobbikos jelölt egy évi fizetését kórházfejlesztésre ajánlja

"A választókerület egyik legnagyobb, szinte mindannyiunkat érintő, megoldandó problémája a Marcali Kórház helyzete. Ezért egy évi országgyűlési képviselői fizetésemet megválasztásom esetén a Marcali Kórház javára ajánlom fel" - írja Facebook posztjában a Jobbik színeiben politizáló olimpiai bajnok. (fotó: Béli Balázs/Alfahír)

A kampány során kapott hideget-meleget. Választókörzetét is elérte az országos politika "minősége". Facebook oldalán rengeteg - egyértelműen kamuprofilok mögé rejtőzött - kormánypárti aktivista igyekszik Önt lejáratni. Hogyan viseli a magyar politikában sajnos ma már általános jelenséget?

Olimpiai bajnokként hozzászoktam ahhoz, hogy az egész ország ismer, elismer, mondhatom azt is, hogy szeret. Természetesen tudom, hogy a politikai szerepvállalás megosztó tevékenység. A Facebook oldalamon valóban vannak ilyen trollszagú kommentelők. Ők időről időre meg is jelennek, de inkább Vona Gábort és a Jobbikot próbálják lejáratni, kevésbé érintik személyemet az ilyen jellegű támadások. Megjegyzem, hogy magánemberként bizonyos megjegyzéseik rosszul esnek, de közszereplőként azt kell mondanom, hogy ha támad a Fidesz, az azt jelenti, hogy tartanak tőlem, és tartanak a vereségtől. Ha én nyerek a választókerületben, az bizony egy komoly szöget jelent majd a Nemzeti Együttműködés Rendszerének koporsójában, komoly érdekek fognak sérülni.

A sport mellett gazdálkodik is. Somogy megyében - gazdálkodóként - milyen tapasztalatai vannak a hazai agrárium kapcsán? A megye híressé vált a kialakuló nagybirtokokról, gondolok itt akár Carlo Benettonra, vagy akár a Braun bankárcsoportra. 

A sport mellett a mezőgazdaság a szívem másik csücske. Marcali mellett vezetem a családi gazdaságunkat. A tendencia azt mutatja, hogy az egyre nagyobb földterületet koncentráló gazdaságok terjeszkednek a térségben. Bár a kormány szavakban a családi gazdaságokat támogatják, tetteiben viszont nem nekik kedvez. A fiatalok körében sajnos nem karrierszakma a mezőgazdálkodás. Az itt élők szaktudása megvan, és az itteni földek országos viszonylatban sem rosszak, a kormány mégsem teremt olyan légkör, ami a fiatalok vállalkozását elősegítené. Ez azért is nagy probléma, mert a vidék népességmegtartó erejében a mezőgazdaság kiemelt szereppel bír. Ha nem lesz felelős vidékpolitika, akkor kiürül a magyar vidék.