9,99 százalékkal drágult a turisztikai ügynökség kommunikációja

Az „apróért” is lehajolnak az Orbán–Rogán-érdekkör kitartottjai.

Csaknem 32 millió forinttal drágul a Magyar Turisztikai Ügynökség kommunikációja – jelent meg az uniós közbeszerzési értesítő mai számában. A dokumentum szerint a szerződésmódosítás a január végén kihirdetett, összesen 18 milliárd forintra rúgó kommunikációs gigatender 23. részszerződését érinti. Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz-közeli kommunikációs milliárdosok (így a kormányzati kampányok állandó levezénylője, Balásy Gyula, Rogán Antal szomszédja, Csetényi Csaba, illetve Szijjártó Péter barátja, a Fidesz-frakció korábbi kabinettitkára, Kuna Tibor) cégei egy összesen 44 részfeladatot tartalmazó gigatenderen nyertek összesen 16,5 milliárd forint (plusz 2,1 milliárdnyi opció) megbízást.

Az Orbán-Rogán-duó még elszórt a Fidesz-haveroknak 18 milliárdot propagandára

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal még az ősszel írt ki egy 44 részből álló csomagot kommunikációs és propagandafeladatok ellátására. A 16,5 milliárd forint (plusz 2,1 milliárd forintnyi opció) odaítéléséről ma jelent meg tájékoztató az uniós közbeszerzési értesítőben.Mind a 44 részfeladatot a Fidesz-közeli kommunikációs cégek vitték el, így ők zsebelhetik be a több stadion árának megfelelő, összesen több mint 18,5 milliárd forintot.

A tender kiírója a Rogán Antal-féle propagandaminisztérium alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal volt. A 23. számú részszerződés Médiaügynökségi, valamint egyéb ügynökségi feladatok ellátása a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. kommunikációs tevékenységéhez kapcsolódóan címet viseli, értéke pedig 224 millió forint plusz 96 millió forintnyi opció, azaz összesen 320 millió forint volt.

Most ez a 320 millió bizonyult kevésnek a kék óriásplakátokkal is hatalmasat szakító Balásy Gyula két cégének, a New Land Media Kft.-nek és a Lounge Designe Kft.-nek. A közbeszerzési törvény előírásai szerint nem kell új közbeszerzést kiírni, ha (szolgáltatás megrendelése esetén) a szerződés összegének növekedése nem éri el a 10 százalékot.

A szerződésmódosítás következtében a 320 millió forintos összeg valamiért éppen 31 millió 990 ezer forinttal, azaz 9,99 százalékkal emelkedett. Vagyis a fideszes milliárdos kommunikátor új közbeszerzés kiírása nélkül vághatja zsebre ezt az összeget.

A Fidesz pénzszivattyúja nem először alkalmazza ezt a trükköt újabb közpénzek magánzsebbe pumpálása érdekében. Korábban beszámoltunk arról, hogy a MÁV-nál a jégmentesítési keretösszeget emelték fel 9,999 százalékkal.

Kikerülik a közbeszerzést: 10 helyett 9,999 százalékkal emelik a MÁV-nál a jégmentesítés keretösszegét

537 millió forint helyett 560 999 990 forintba fog kerülni a kitérők és gyalogos felüljárók hó-, jég- és csúszásmentesítése - ez derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben hétfőn megjelent hirdetményből.

Azután arról is beszámoltunk, hogy a tatabányai buszbeszerzésből is „kifelejtették” a jegyérvényesítőt, így ott is 9,9999 százalékkal több közpénzt kellett ráfordítani.

Tatabányán elfelejtették a buszos jegyérvényesítőt, ezért megemelték a közbeszerzés értékét 9,9999 százalékkal

Több mint 60 millió forinttal emelkedik a tatabányai közösségi közlekedés korszerűsítésére kiírt közbeszerzés ára - derül ki az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából. A T-Busz Tatabányai Közlekedési Kft. még tavaly októberben szerződött le a New Line Kft. és a Delta Systems Kft.-vel valósidejű járműkövetést lehetővé tevő megállóhelyi és járműfedélzeti utastájékoztató rendszer kialakításához szükséges eszközök beszerzésére 605 millió 385 ezer forint értékben.

Építési beruházás esetén nem 10, hanem 15 százalék a közbeszerzés nélküli emelkedés engedélyezett mértéke, a zalaegerszegi tesztpálya megépítésekor ezt a kiskaput használták ki: a több mint félmilliárd forintos áremelkedés alig 800 ezer forinttal marad el az új közbeszerzés kiírására kötelező összegtől. Ebben az esetben ugyancsak Fidesz-közeli oligarcha járt jól: Szíj László, Mészáros Lőrinc bizalmasa élvezheti a drágulás előnyét.

Félmilliárddal drágult a félkész zalaegerszegi tesztpálya, Mészáros bizalmasa örülhet

Újabb plusz félmilliárd megy az adóforintjainkból Mészáros Lőrinc bizalmasának, Szíjj Lászlónak Duna Aszfaltjához - olvasható az uniós közbeszerzési értesítő ma megjelent számában. A tervezett zalaegerszegi tesztpálya töltéseihez kivett talaj ugyanis annyira heterogén, hogy nem alkalmas megfelelő teherbírású töltés építésére. Emiatt kellett az árat 3,3 milliárd forintról 3,8 milliárdra megemelni.