A Jobbik nem támogatja a kényszerbetelepítést, csak a fideszes lakájmédia hazudik megint

Gyöngyösi Mártont egy külföldi interjú miatt támadják, újfent alaptalanul.

Az egykor szebb napokat látott, mostanra fideszes röpcédulává aljasodó Figyelő indította el azt a jelenleg a kormánypárti silánymédiában futó rágalomhadjáratot, amely szerint Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője a European Security Journalnak adott interjújában azt mondta, "végrehajtanák a migránsok kényszerbetelepítését".

Csakhogy Gyöngyösi ilyet nem mondott.

A Fidesz-KDNP egész kampánya arról szól, hogy igyekszik fenntartani a hős nemzetvédő maszkját, ezért minden más politikai erőt bevándorláspártisággal vádolnak. Ezt hivatott a Figyelő is elősegíteni, de a szándékos rosszindulatúságon kívül az sem zárható ki, hogy a Gyöngyösi Márton lejáratására készült cikk írójának kimaradtak az iskolából az angolórák, illetve a szövegértelmezéssel is komoly gondjai lehetnek. A kormányzati sajtó állapotát nézve ez is egy reális probléma lehet.

Gyöngyösi Márton a European Security Journalnak arról beszélt, hogy Orbán Viktor saját politikai érdekeit szem előtt tartva leegyszerűsíti a migráció kérdését. A jobbikos politikus szerint a világ felgyorsult, és információs dömping van.

„A kommunizmus alatt harcolnunk kellett, hogy információhoz jussunk, most pedig azért kell harcolnunk, hogy válogassunk az információk tömegéből”

- jelentette ki.

Gyöngyösi szerint Orbán Viktor azokat a témákat karolta fel, amiket könnyű kommunikálni és leegyszerűsíteni. „Mintha visszatértünk volna a bolsevik időkbe” - tette hozzá.

A migráció kapcsán Gyöngyösi egyébként azt mondta, egy komplex kérdésről van szó, és újra kell gondolni a globális segélypolitikát, illetve a biztonságpolitikát.

„Hogyan viszünk stabilitást Afrikába és Ázsiába?”

- tette fel a kérdést, majd azt is hozzáfűzte, hogy a probléma megoldása globális együttműködést igényel. Gyöngyösi szerint azonban Orbán Viktor csak annyit képes mondani, 1-es IQ szintre egyszerűsítve a problémát, hogy „ha meg akarod védeni az országot, szavazz rám”.

A jobbikos politikus ugyanakkor kifejtette, amikor tűz van, el kell oltani és aztán foglalkozni az okaival.

„Amikor migrációs válság van, meg kell védeni az országot, felhúzni a kerítést, felállítani a határvédelmet”

- szögezte le. Azt is elmondta: a kerítés és a védelem arra szolgál, hogy különbséget lehessen tenni a migránsok és a menekültek között, mert utóbbiak esetében eleget kell tenni az ország nemzetközi kötelezettségeinek. Itt egész pontosan meg is nevezte, hogy mire gondolt: a Genfi egyezményre. Ezt egyébként a kormány is emlegette, amikor kiderült, hogy titokban 1300 migránst engedtek be az országba. Miután lebuktak, azt kommunikálták, hogy valójában csak „oltalmazottakról” van szó (csakhogy ezt azóta sem tudták hitelt érdemlően igazolni), holott előtte a fogalom és a Genfi egyezményre való hivatkozás teljesen ismeretlen volt a kormányzati kommunikációban. A Jobbik akkor is kifejtette, hogy nem a Genfi egyezmény betartatásával van baj, hanem azzal, hogy a kormány hivatalos kommunikációjából száműzte a valódi menekültek ügyét, közben pedig közpénzek milliárdjaiból riogattak a bevándorlás minden formájával.

Gyöngyösi Márton a European Security Journalnak különbséget tett a menekültek és a gazdasági migránsok között.

„Ami a gazdasági migránsokat illeti, Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy segítő kezet nyújtson és azt mondja, mindegy, hogy Bangladesből, Pakisztánból vagy Zimbabwéből jöttél, bejöhetsz, vannak gazdasági lehetőségeink és tudunk téged integrálni”

- mondta a jobbikos politikus.

Gyöngyösi egyszer sem állította azt, hogy a Jobbik elfogadná a kvótákat, vagy a kényszerbetelepítések mellett állna, csupán a valódi menekültek esetében beszélt szolidaritásról és nemzetközi kötelezettségről.

De azt is elmondta, az Európai Uniónak keresnie kell a lehetőségeket arra, hogy a valódi menekültek később visszatérhessenek a saját országaikba, ahol meg kell teremteni a stabilitást pénzzel, segéllyel, és ha szükséges, akkor katonai beavatkozással.

Gyöngyösi szintén a gazdasági migránsokra utalva kijelentette:

„a mozgás szabadsága remek, de ennek az örömről, utazásról kell szólnia, nem gazdasági nyomásról és szükségességről”.

A Jobbik politikusairól naponta terjesztik azt, hogy bevándorláspártiak, pedig a párt már akkor a migráció veszélyeire figyelmeztetett, amikor Orbán Viktorék még csak legyintettek rá, és éppen arab befektetőknek kínálták fel az egész országot. A Jobbik alelnöke, Toroczkai László volt az első, aki még a 2015-ös migrációs hullám tetőpontja előtt a kerítés felállítását javasolta a déli határon. A Jobbik évek óta sikertelenül próbálja elérni a kormányzati gáncsoskodás miatt, hogy a határőrség ismét felállításra kerüljön.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje kedden mutatta be a választások utáni akciótervük bevándorlásellenes csomagját. Ebben az szerepel, hogy

a határzár marad, önálló határőrséget állítanának fel, módosítanák az alaptörvényt, amit a Fidesz többször is leszavazott, visszautasítanak mindenféle kvótát, felülvizsgálnák és elszámoltatnák a kötvényüzleteket. Továbbá leállítanák a migrációs propagandát, Rogán Antal minisztériumát megszüntetnék, az így felszabaduló összegeket pedig a közoktatásba forgatnák.