Schiffer se Hadházyval, se az LMP-vel nem akar már foglalkozni

Az LMP listaállító kongresszusa helyett inkább egy "elcseszett" Paks-Vasas meccsre ment.

Schiffer bevallotta, hogy már milliószor megbánta a párt névválasztását, „mert leginkább azt üzente a közönség felé, hogy mindenki azt képzelhet bele, amit akar”.

„Abban továbbra is hiszek ugyanúgy, mint tíz éve, hogy lehet más a világ, mint technokrata, lehet egy olyan világ, ahol a profit nem előzi meg az embert, fenn lehet tartani a sokféleséget a konzumkultúra nyomásával szemben. Abban meg soha nem hittem, hogy a politika több évezredes tevékenységein erőszakot lehet tenni”

- tette hozzá.

Schiffer szerint sokan – jó okkal – kiábrándultak a rendszerváltás utáni pártokból, a rendszerváltás előtti kádári Magyarország pedig még erősítette is a politikaellenes attitűdöket. Ezen kiábrándult emberek közül sokan viszont azt gondolták, hogy a „más politika” majd azt jelenti, hogy az LMP-ben

„nem lesznek viták, veszekedések, egyéni lobbik, ambíciók, miegyéb  – ami pedig a politikának évezredek óta velejárója”.

Az LMP egykori társelnöke egy picit meglepődött az újabb fideszes kétharmadon, de ez szerinte egy „nüansz” volt, mert ő valahova 125-130 közé tippelte a Fidesz mandátumait.

„Nagyjából erre tippeltem 2016 nyarán is: hogy ez lesz, ha nem történik valami előre nem látható dolog. Ehhez nem kell jósnak lenni, csak nem kell magunkat becsapni”

- mondta az azonnali.hu-nak.

Schiffer arról is beszélt, hogy ő direkt kihúzódott az LMP életéből, bár formálisan még tagja a pártnak. A nyilvánosság előtt tudatosan nem tett pártpolitikai nyilatkozatot tavaly szeptember óta. Azért, hogy ha már azonosulni nem tud a saját pártjával, akkor legalább ne ártson nekik a kampányidőszakban. Ez volt a maximum, amit meg tudott tenni.

Kitért arra is, hogy az LMP függetlenségi doktrínája, amit ő korábban képviselt, az nem arról szólt, hogy a párt soha senkivel nem szövetkezhet, hanem arról, hogy akikkel nincsen értékközösségük, azokkal nem állnak szóba.

„A 2014-2018-as ciklusban három kongresszusi határozat született arról, hogy ezt a függetlenségi doktrínát fenntartja az LMP. A harmadikhoz nekem már közöm sem volt, azt negyedmagával Hadházy Ákos jegyezte. Erről ennyit.”

A kampányidőszakkal és az LMP helyezkedésével, illetve ellenzéki összefogosdi csiki-csukijával kapcsolatban megjegyezte:

ami itt történt márciusban, azt nem tudja értelmezni, ez az ő fantáziáját és szellemi képességeit meghaladja.

„Amikor engem összesen két alkalommal az elmúlt fél évben Szél Bernadett felhívott – én egyszer sem kerestem őt, meg nem is fogom, mert nincs miért –, akkor magam is javasoltam, hogy az MSZP és a Jobbik között legyen egy választókerületi együttműködés, és ebből nyilván az LMP sem maradhat ki. Ez egy hosszú történet: olyan helyzetbe keverte magát az LMP, hogy ez egy kiváló menekülőút lett volna. Ha az MSZP, a DK, valamint az LMP és a Jobbik között lett volna valamilyen együttműködés, akkor legalább olyan lett volna a helyzet, hogy a kormányváltás racionális közelségbe kerül.”

Ugyanakkor arról is vallott, hogy amikor az LMP elkezdte élesíteni a werberi stratégiát, érezte, hogy neki ahhoz a sztorihoz nem sok köze van.

„Ez nem az, amit én tíz éve elkezdtem”

– tette hozzá.

Az is kiderült, hogy Schiffer az LMP jelöltállító kongresszusát már csak cirkusznak tartotta, ami nem hiányzott neki, a döntéshez sem volt köze, ezért inkább elment „egy elcseszett Paks-Vasas meccsre a kecskeméti listaállító kongresszus helyett.”

Sallai Róbert Benedek és Hadházy Ákos konfliktusát rettenetesen szomorúnak nevezte, de hogy pontosan mi és hogyan történt, azt nem tudja eldönteni. Schiffer csak Sallaival beszélt.

„Ennek alapján egybehangzónak tűnik, hogy – büntetőjogi nyelven szólva – fizikai kontaktus, tehát a szó szoros értelmében fellökés, ökölcsapás nem történt. De nem akarok prejudikálni, erre megvannak a megfelelő csatornák.”

Schiffer szerint Sallainak tudnia kellett volna, hogy

„amíg érvényes mandátum van a zsebében, addig a méltóságát minden körülmények között meg kell őriznie; akkor is, ha ezt próbára teszik.”

Az egykori társelnök elmondta: nincsenek már céljai az LMP-ben, a májusi tisztújító kongresszusra se fog elmenni, mert nem érdekli.

„A nulláról újra kellett építenem az egzisztenciámat, elkezdtem egyetemen, sőt, szeptembertől, ha minden igaz, egyetemeken tanítani, elkezdtem az írásaimat rendezni. Megpróbálok valamit tenni abban a szellemi építkezési folyamatban, amit a magam számára elhatároztam 2016 nyarán. Ennyi.”

Schiffer korábban a Corvinuson már tanított, most – „ha minden igaz” - az ELTE jogi karán is fog.

„Jelenleg nem kívánok pártpolitikával foglalkozni”

– szögezte le. Sokatmondó, hogy amikor a politikusokkal való kapcsolatáról kérdezte az azonnali.hu (Schiffer jobbikos politikusokról is szót ejtett), akkor kérdésre kijelentette:

„Nem akarok Hadházy Ákossal foglalkozni.”

A teljes interjút az Azonnali oldalán olvashatja el.