2018. 04. 23. 21:00

Csak akkor lehet valaki francia állampolgár, ha képes az asszimilációra

A francia Államtanács, az ország legmagasabb szintű közigazgatási bíróságaként helybenhagyta azt a korábbi ítéletet, mely szerint indokolt volt, hogy egy algériai nőtől megtagadják az állampolgárságot, amiért az asszony vallási okokból nem volt hajlandó kezet fogni az állampolgárságról szóló dokumentumot neki épp átnyújtó tisztviselőkkel - írja a New York Times nyomán a 444.

Az Államtanács szerint a nő döntése

"az adott helyszínen és adott pillanatban szimbolikus aktusként értelmezhető, amellyel azt mutatta meg, mennyire nem akar asszimilálódni."

A nő 2010-ben Algériában kötött házasságot egy francia állampolgárral, majd öt évvel később benyújtotta a honosítási kérelmét. A folyamat zökkenőmentesen lezajlott, ám amikor 2016-ban Grenoble városában sor került az állampolgársági ceremóniára,

vallási okokra hivatkozva nem volt hajlandó kezet fogni az állampolgárságot igazoló dokumentumot átnyújtó férfi tisztviselőkkel.

A két hivatalnok épp ezért megtagadta a dokumentumok átadását, a nő pedig jogi úton fellebbezett a döntés ellen, az Államtanács pedig most tett pontot az ügy végére.

Bár íz ítélet nem tesz utalást a nő vallására, a gesztusból egyértelmű, hogy egy muszlim nőről van szó. A muszlimok egy része ugyanis úgy értelmezi a vallása előírásait, hogy egy nő a férjét és a közvetlen rokonait leszámítva nem kerülhet semmiféle testi érintkezésbe férfival.