Előre jelezték, hogy összeomolhat a választási honlap, és így is lett

A Belügyminisztérium is vizsgálódik.

A 24.hu azt írja, információi szerint már a választási informatika előzetes átvizsgálásánál figyelmeztették a Nemzeti Választási Iroda vezetését, hogy nagy terhelés esetén kockázatos a frissen fejlesztett Választás.hu működtetése, az NVI mégis az új portállal indult neki az országgyűlési választásnak. Emlékeztetnek, hogy végül így is lett, hiszen április 8-án délelőtt összeomlott az oldal, és csak április 17-én tudták újraindítani. Az addig eltelő időszakban a régi verzió futott, kevesebb választási adattal, de most sem az új megy.

Mivel számos választási visszaélés gyanúja merült fel, a lekapcsolt honlap csak további kérdéseket vetett fel. Végül kiderült, hogy a Nemzeti Választási Rendszer, amelyet a 2013-ban államosított IdomSoft Zrt. készített, jól működött, csupán az attól független honlappal volt baj – mutattak rá.

Az azonban továbbra is kérdéses, hogy miért nem készítették fel az új honlapot megfelelően, hiszen már április 6-án is volt egy leállás, amikor sokan akartak az utolsó pillanatban átjelentkezni másik szavazókörbe.

Kiderült azt is, hogy a Belügyminisztérium is vizsgálódik az ügyben. Erre akkor derült fény, amikor az LMP-s Szél Bernadett és szakértői csapata megpróbált betekinteni a T-Systemsnél regisztrált dokumentumokba, de azt a választ kapták, hogy azok már Pintér Sándornál vannak. A BM viszont eddig nem közölte az ellenzéki képviselőkkel, hogy miért kezdett saját vizsgálatba – írják.