Megállítaná a Stop Sorost a Velencei Bizottság

Nem az a baj, hogy bűncselekmény az illegális migráció, hisz eddig is az volt.

Az Európa legnevesebb alkotmányjogászaiból álló Velencei Bizottság is véleményezte a szerdán elfogadott Stop Soros törvénycsomagot. A testület előzetesen azt kérte a kormánytól, hogy amíg az állásfoglalásuk nem készül el, addig a Parlament ne fogadja el a törvényt. Csak két napot kellett volna várni, de Orbán Viktor már jó előre eldöntötte a javaslat sorsát.

A bizottság pénteki állásfoglalásában rögzítette: nem az a baj, hogy bűncselekmény az illegális bevándorlás segítése - mivel ezt a jogszabályok eddig is büntették - hanem az, hogy

tisztességtelenül kriminalizálnak olyan tevékenységeket, amik közvetlenül nem kötődnek illegális bevándorláshoz.

Ilyen, mostantól büntetendő cselekmény például, ha valaki tájékoztató anyagot oszt a menedékkérőknek a magyarországi jogaikról és kötelezettségeikről.

A csatorna megszólaltatta Fleck Zoltán tanszékvezető jogszociológust, aki szerint ezek a szabályok úgy is képesek kárt okozni, ha a gyakorlatban soha nem alkalmazza őket a kormány.

"Nem egyszerűen azzal, hogy beindul egy büntetőjogi következményrendszer, amit beígér ez az alávaló jogszabály, hanem azzal, hogy a szervezetek környezetei olyanná válnak, félnek ezekhez a szervezetekhez fordulni, ezek a szervezetek nem kapnak pénzeket, nem tudnak támogatást szerezni. Sokan úgy gondolhatják, hogy nem legitim a működésük" - mondta a HírTV-nek.

Azt sem tudni, kit büntet majd a Stop Soros

Mint arról beszámoltunk, a parlament szerdán elfogadta az úgynevezett Stop Soros törvénycsomagot, valamint az Alaptörvény hetedik módosítását. A Jobbik képviselői mindkét esetben támogatták a javaslatokat. A Jobbik számára fontos Magyarország biztonsága, a kereszténység védelme, az illegális migráció megállítása, a törvény alapvető céljaival tehát egyetértünk - hangsúlyozta a Jobbik szóvivője a szavazást követő sajtótájékoztatóján.