Mi történik, ha a vébén csont ugyanúgy áll két csapat?

Átböngésztük a FIFA szabályzatát.

Moszkvától Andorra la Velláig, Londontól Brüsszelig azon tanakodnak a focirajongók, mi a helyzet, ha az angol és a belga válogatott az utolsó fordulóban egy egymással lefocizott békés döntetlennel zárja a csoportköröket. Mint ismert, csoportjukban, a G-csoportban mindkét csapat hatpontos, nyolc lőtt és két kapott góllal állnak. A „futottak még” (bár mi, magyarok lennénk ilyenek, de hát ’86 óta nem jártunk vébén!) kategóriába a két nullapontos, Tunézia és Panama tartozik ők biztosan búcsúznak, bármelyikük is nyeri a kiesési rangadót.

Eme csoport első két helyezettje a H-csoport továbbjutóival játszik, ahonnan tegnap este Lengyelország biztosan kiesett. A négypontos Japán (4 lőtt, 3 kapott gól) velük meccsel, míg az ugyancsak 4 pontos (valamint ugyancsak 4 lőtt, 3 kapott góllal álló) Szenegál pedig a 3 pontos Kolumbia (4 lőtt, 2 kapott gól) ellen készül. Vagyis itt még bármi előfordulhat, de egy hatalmas (és korántsem biztos, hogy helytálló) közhelyet elpuffogtatva azt mondhatjuk, a legerősebb csapat fogja nyerni a csoportot.

Vagyis a belga–angol „csoportdöntő” tétje elkerülni a Japán, Kolumbia és Szenegál alkotta trió legjobbját a tizenhat között.

A FIFA mostani vb-re kiadott szabályzata segít eligazodnunk. Ez a dokumentum rögzíti ugyanis, hogy a csapatokat a csoportkörben mi alapján kell rangsorolni. Eszerint elsősorban

  • a csoportmeccsek során megszerzett pontok;
  • a csoportmeccsek során elért gólkülönbség;
  • a csoportmeccseken lőtt több gól

határozza meg a sorrendet.

Ha a fenti három kritérium alapján kettő vagy több csapat is azonosan áll (könnyen előfordulhat, hogy a Németország, Mexikó, Svédország alkotta hármas is hat-hat ponttal végez), akkor egy úgynevezett „mini csoportot” kell számolni azokból, akik között el kell dönteni a sorrendet. Ekkor a rangsort az alábbiak határozzák meg:

  • a mini csoportban elért pontszám;
  • a mini csoportban elért gólkülönbség;
  • a mini csoportban lőtt több gól;
  • az összes (!) csoportmeccsen begyűjtött kevesebb fair play büntetőpont.

Utóbbi büntetőpontokat a FIFA szabályzata így számolja:

  • sárga lap: –1 pont,
  • második sárga lap utáni piros lap: –3 pont,
  • azonnali piros lap: –4 pont,
  • sárga lap után kapott azonnali piros lap: –5 pont.

(Egy meccsen egy játékosra a fentiek közül csak egyféleképp számolható büntetőpont.)

A büntetőpontok így állnak két csoportkör után

Panama: 8 büntetőpont

Dél-Korea, Horvátország, Kolumbia, Szerbia: 6-6 büntetőpont

Irán, Németország, Szenegál: 5-5 büntetőpont

Dánia, Svájc: 4-4 büntetőpont

Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Costa Rica, Franciaország, Egyiptom, Japán, Lengyelország, Peru, Svédország: 3-3 büntetőpont

Anglia, Marokkó, Mexikó, Nigéria, Oroszország, Portugália: 2-2 büntetőpont

Tunézia, Spanyolország, Szaúd-Arábia: 1-1 büntetőpont

Izland, Uruguay: 0-0 büntetőpont

Ha pedig még ez is azonos, akkor sorsolással döntik el a sorrendet.

Anglia eddig kettő, Belgium pedig három sárga lapot gyűjtött be, vagyis a békés, lapok nélküli iksz a szigetországiak csoportelsőségét hozná.

Ehhez Lukakuéknak is lesz egy-két szava!