Mindent beleadott mindkét csapat, büntetőpárbajjal Horvátország az elődöntős

Egy-egy gól esett a rendes játékidőben és a hosszabbításban is.

Két úgynevezett „kiscsapat” jutott a legjobb nyolc közé, ahol Oroszország, valamint Horvátország csapott össze. A házigazdák csoportmásodikként, Uruguay mögött jutottak be a nyolcaddöntőbe, majd nagyon szervezett védekezéssel, a büntetőrúgásokat idegekkel jobban bírva verték a korábbi világ- és Európa-bajnok spanyol válogatottat.

A horvátok százszázalékos teljesítménnyel, közte az argentinok elleni parádés 3-0-val nyerték meg saját csoportjukat. A tizenhat között Dániával csaptak össze, ahol gyorsan (az első percben) gólt kaptak, amit ugyancsak gyorsan (a negyedik percben) kiegyenlítettek. Azon a meccsen Modrić a hosszabbítás 113. percében tizenegyest hibázott, így nekik is jött a büntetőpárbaj, ahol a horvát Subašić kapus jobbnak bizonyult dán kollégájánál, a legendás Peter Schmeichel fiánál, Kasper Schmeichelnél.

A meccset az oroszok kezdték jobban, az 5. percben Dzjuba lövése Lovrentől vágódott le. Ezután a horvátok átvették a kezdeményezést, 6. percben Mandžukić középre adását Akinfejev védte szögletre, majd a kornert Lovren fejelte alig a kapu fölé. A 16. percben Rakitić 18 méterről kicsit balról végezhetett el szabadrúgást, de az a kapu fölött hagyta el a játékteret. Kisebb meglepetésre a 31. percben a házigazdák megszerezték a vezetést: Cserisev kapta meg középen a labdát, majd 22 méterről ballal kipókhálózta a jobb felső sarkot (1-0). A horvátok most sem sokáig hagyták örülni az ellenfél drukkereit. A 39. percben Mandžukić indult meg a bal szélen, levitte az alapvonalig, a beadásra menetrend szerint érkezett Kramarić és befejelte (1-1).

A második félidő egyértelmű horvát fölénnyel telt. Az 52. percben Kramarić ollózott kapura védője mellett, de azt magabiztosan fogta Akinfejev. A 60. percben Kramarić ívelt vissza Perišićnek, aki egy csel után a hosszú sarok felé lőtt. A labda a bal kapufa tövében csattant, majd a gólvonal előtt csorgott végig, de nem lett gól. A 72. percben egy beadást a csereként beállt Jerokin fejelt épphogy a horvát kapu fölé. A 76. percben Modrić, majd Vrsaljko lőhetett, de az orosz védőknek köszönhetően kapuig nem ment el egyik lövés sem. A 87. percben szívszélhűdés Horvátországban: a remeklő Subašić kapott a combfeszítőjéhez, percekig ápolták. Más nem történt, így jöhetett a hosszabbítás.

A 101. percben egy beívelt szögletet Vida fejelt le a földet, Ćorluka talán beleért, talán nem, de a labda becsorgott az orosz kapuba (1-2). (A hivatalos tájékoztatás először Vidának adta a gólt, majd átírták a gólszerző nevét, de a FIFA honlapján ismét Vidát jegyzik a találat szerzőjeként.)

A hosszabbítás második félidejére a horvátok teljesen elkészültek erejükkel. A 111. percben Subašić öklözött egy szögletet elég rossz helyre, ahonnan Kuziajev lőtt kapásból, de Subašić ismét védett, jóvátéve előző hibáját. A 114. percben felrobbant a stadion: egy teljesen felesleges kezezés miatt megítélt szabadrúgást Dzagojev végezhetett el a horvát tizenhatos sarkától, Fernandes menetrend szerint érkezett, és felhőfejessel egyenlített (2-2). Még egy orosz helyzetet jegyezhettünk fel: a 119. percben Zobnyinhoz került a labda középen, aki 17 méterről laposan rásuhintotta, Subašić védett. Jöhettek ismét a tizenegyesek.

Az első körben Szmolov flegma lövését védte Subašić, Brozović viszont magabiztosan bevarrta Akinfejev kapujának bal felső sarkába (0-1). Ezután Dzagojev balra laposan belőtte, Kovačić ugyanoda tartó lövését viszont Akinfejev bravúrral tenyerelte ki (1-1). A harmadik körben az orosz egyenlítő gól szerzője, simán jobbra laposan mellélőtte Fernandes kb. 10 centivel, Modrić pedig óriási szerencsével berúgta: a labda Akinfejevről a kapufára, majd onnan befele csapódott (1-2). A negyedik kör sem hozott még döntést: Ignasevics balra laposan berúgta, Vida pedig balra félmagasan simán lőtte be (2-3). Az utolsó körben a horvátoknak saját kezükben (helyesebben lábukban) volt a sorsuk. Az oroszoktól Kuziajev laposan balra belőtte, Rakitić pedig higgadtan szintén balra laposan (3-4), így Horvátország az elődöntős.

Most két nap szünet következik a foci-vb-n. A most továbbjutott horvátok Angliával játszanak július 11-én (szerda) magyar idő szerint este 8 órakor a moszkvai Luzsnyiki Stadionban. A másik ágon a tegnap továbbjutott két csapat, Franciaország és Belgium csap össze július 10-én (kedd) este 8 órakor Szentpétervárott.

A két elődöntő vesztese jövő szombaton magyar idő szerint délután 4 órakor játssza a bronzmeccset, míg a döntő kezdő sípszava jövő vasárnap magyar idő szerint délután 5 órakor hangzik fel.