HVG: Ha Tarlós nem indul újra, a Fidesz átalakíthatja a fővárost

Ha nem sikerül megegyezni Tarlós Istvánnal a főpolgármesterségért való újraindulásáról, akkor a Fidesz átalakítja a főváros önkormányzati rendszerét – értesült HVG.

A lap azt írja: Tarlós személye garancia lenne a győzelemre, ezért köti az indulásához a rendszer érintetlenségét a Fidesz. Korábban Tarlós azt nyilatkozta a Népszavának, hogy még nem döntött, tárgyalni szeretne Orbán Viktorral a kérdésről, illetve jó lenne tisztázni például a Fürjes Balázs vezette Budapest és agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárság hatásköreit, mert ettől is függ az újraindulása.

Tarlós még tárgyal Orbánnal, de valószínűleg már nem vállal egy újabb ciklust

A lap megbízható kormányközeli forrásból úgy értesült, hogy a Fidesz „agytrösztjénél", a Századvégnél a Tarlós István utáni időszakra készülve olyan jogszabálytervezeten dolgoznak, amellyel még a 2019-es választások előtt eljelentéktelenítik a fővárosi önkormányzatot.Tarlós erre reagálva a Népszavának azt mondta: 2019 októberéig „de facto" biztosan nem lesz ilyen. Ugyanakkor hozzátette:

Azt Tarkós és a Fidesz is tagadja, hogy megszűnne a közvetlen főpolgármester-választás intézménye, de a HVG úgy tudja: ez következhet be, ha Tarlós végül nemet mond. A lap szerint azt, mert egy főpolgármesteri címet inkább elveszthet a Fidesz a „bűnös” Budapesten, mint egy kerületi polgármesteri címet, amelyben sikeresek a fideszesek.

Ha nem lesz főpolgármesteri cím, a feladatokat leosztják, kiszervezik, a kerületi polgármesterek erősebbek lesznek – írja a lap.

A HVG informátorai szerint Tarlóssal több gond is van: nehézkes, fáradt, és nem elég készséges a projektek körüli lenyúlásoknál, ami nem tetszik a Fidesznek.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!