Távozik az NVB elnöke

Patyi András az NKE rektori címéről már korábban lemondott, így megnyílt előtte az út a Közigazgatási Felsőbíróság elnöki posztja felé.

Lemond Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke – tudta meg a hvg.hu. Az értesülést alátámasztja, hogy a testület honlapján elérhető a következő, keddi ülés napirendje, mely így indul: „A Nemzeti Választási Bizottság elnöke lemondásának tudomásul vétele és új elnök megválasztása”.

A hvg.hu emlékeztet, Patyi távozásával elhárul egy újabb akadály az elől, hogy ő legyen a tervezett Közigazgatási Felsőbíróság elnöke. E testület tervéről Trócsányi László igazságügyi miniszter beszélt májusi miniszteri meghallgatásán.

Különbíróságokat hozhat létre a kormány

Trócsányit a parlament igazságügyi bizottsága hallgatta meg, a leendő miniszter megígérte, hogy garantálni fogják az igazságszolgáltatás függetlenségét. Trócsányi büszke rá, hogy nyolc regionális közigazgatási bíróság jött létre, de sajnálja, hogy a közigazgatási felsőbíróságot nem sikerült tető alá hozni. A hvg.hu írja, hogy az eredeti tervek szerint a politikai indíttatású különbíróságok hatásköröket vonnának el a már meglévőktől.

Patyi júliusban jelentette be, augusztus 31-i hatállyal lemond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori címéről, mely ugyancsak összeférhetetlen lett volna a felsőbírósági elnöki poszttal. Majd elfogadták a köznyelvben csak Lex Patyiként emlegetet törvénymódosítást, melynek értelmében pályázat nélkül is visszatérhet korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát.

A lemondott NVB-elnök a választási kampányban – a jogszabályoknak megfelelően – megbírságolta Orbán Viktort, mert a kormányfő óvodásokkal kampányolt. Ezt Orbán viccesen, „bírságbajnoknak” nevezve szóvá is tette, mire Patyi meghunyászkodva annyit mondott:

Nagyon sajnálom, miniszterelnök úr!

Lemondott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, aki bírságot vetett ki Orbánra

A közlemény szerint Patyi András a fenntartói testület múlt pénteki ülésén adta be lemondását, és kérte a testületet, hogy kezdeményezze Áder János köztársasági elnöknél a rektori megbízatás alóli felmentését.A testület a lemondást tudomásul vette és egyben döntött az új intézményvezetői pályázat kiírásáról.