Ismét lelepleződik az offshore-os terv

A Nemzet Vejéhez köthető cég továbbra is titokban kíván bizniszelni.

A szavakban offshore elleni harcot hirdetett Fidesznél immár hetente buknak ki az offshore-botrányok. A BDPST Zrt., melynek cégbejegyzési illetékét személyesen Orbán Viktor veje utalta át az államkincstárnak, tőkét kívánt emelni. A cégjegyzékben azonban csak a cég 50,1 százalékát birtokló törzsrészvényeinek a tulajdonosait tüntetik fel, a cég részvényeinek 49,9 százalékát birtokló úgynevezett elsőbbségi részvényesek neve ismeretlen.

A Heti Válasz leplezte le, és mi is beszámoltunk azokról a technikákról, melyek révén a tulajdonosok név nélkül talicskázhatják ki a cégből a profitot. A négy módszer közül a harmadik volt az elsőbbségi részvények módszere.

Vajon van-e köze a Fides Fiduciary Ltd.-nek a Fideszhez?

A lap felemlegeti a 2010-es kampányban a Fidesz által alkalmazott karaktergyilkolást: az MSZP kormány számos prominense (Simor András korábbi MNB-elnök, Bajnai Gordon volt kormányfő vagy Oszkó Péter volt Pénzügyminiszter) az akkor ellenzékben levő Fidesz célkeresztjébe került. A 2016-ban kirobbant Mossack Fonseca-botrány után Orbán Viktor újra szigorú hatósági fellépést ígért - emlékeztet a Heti Válasz.

Akkor azt írtuk, fő szabályként egy cég a profitot tulajdoni részesedések arányában osztja fel a tulajdonosok között. Ám ettől minden további nélkül el lehet térni a társasági szerződésben rögzítve vagy épp elsőbbségi részvény kibocsátásával. A fideszes oligarchák előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert is: 1 darab elsőbbségi részvénnyel akár a profit 99 százalékát is ki lehet talicskázni.

A BDPST Zrt. ezt a módszer alkalmazza: a profit 5 százaléka maradhat a részvények 50,1 százalékát tulajdonló, a cégkivonatban is megtekinthető két tulajdonosnál, míg a nyereség 95 százaléka a tulajdonrészek 49,9 százalékát bíró, teljességgel ismeretlen személy(ek) zsebében landol.

A Heti Válasz most arról ír, a Cégbíróság a tőkeemelés előtt hiánypótlással felszólította a BDPST Zrt.-t, fedje fel eme ismeretlen 49,9 százaléknyi részvénytulajdonos(ok) személyét. Ha nem lenne valami vaj az Orbán Viktor vejéhez köthető cég fején, akkor ennek minden bizonnyal eleget is tettek volna.

Ám a cég visszakozott, visszavonta a változásbejegyzési kérelmet. Vajon miért? Ki(k) lehet(nek) az(ok) a titokzatos kisebbségi tulajdonos(ok), aki(k)nek Tiborcz István kifizette a cégbejegyzési illetéket, és aki(k) az offshore-os terv jóvoltából a profit 95 százalékára számíthat(nak)?