2018. 09. 14. 09:03

A Matolcsy-féle MFB megnégyszerezte a csornai kamugyár hitelét

Noha OLAF-vizsgálat indult az immár három évet csúszó csornai napelemgyár ügyében, újabb gigahitelt kapott a beruházó Ecosolifer.

Az Eximbank korábban 22,4 millió euró hitelkeretet biztosított a Csornára tervezett napelemgyárprojektre. Az erre a hitelre bejegyzett jelzálogjogot augusztus elsejével törölték, az állami Eximbank helyére egy másik kormánybank, a Magyar Fejlesztési Bank lépett, aki immár 80 millió eurós hitelkeretre jegyzett be jelzálogot a közjegyzői kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása szerint – írja a 24.hu.

A kölcsönfedezet (vagy zálogtárgy) az EcoSolifer fővállalkozói szerződéseiből eredő minden fennálló és jövőbeni követelése, a végtermék-értékesítési szerződéseiből eredő valamennyi követelése, valamint a know-how.

A csornai napelemgyár alapkövét még 2014-ben tette le a város szülöttje, Áder János köztársasági elnök, akkor a gyár 2015-ös beindítását ígérték. Bár az üzemcsarnokot felhúzták, de a gyártósor azóta sem érkezett meg.

A napokban számoltunk be róla, az OLAF vizsgálatot indított a napelemgyárnak juttatott uniós források körül gyanított visszaélések miatt.

Vizsgálódik az OLAF a csornai kamugyár ügyében

A HVG úgy tudja, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatot indított a be nem indult csornai napelemgyár ügyében. Mint a portál írja, a birtokába került dokumentum szerint a hivatal áttekintette az EcoSolifer Kft. által uniós pénzek bevonásával fejlesztett csornai napelemgyár ügyét, és augusztus végén arra a megállapításra jutott, hogy hivatalos vizsgálatot indít a pénz felhasználása kapcsán.