14 helyett akár 50 milliárd forintba kerülhet az Opera felújítása

A megnyitó időpontját ugyan 2019 szeptemberére tűzték ki, de az már bizonyosnak látszik, hogy csúszni fog - nem is keveset, aminek egyszerű az oka: még most sem dőlt el, hogy milyen legyen a rekonstrukció. Az egyes szakértők által szorgalmazott "történeti felújítás" mellett a gyorsabb és nem annyira aprólékos rekonstrukció mellett egyaránt szólnak érvek. Az Ybl-palota megújulásának költségei egyre magasabbak: a tavaly meghirdetett 19 milliárdot az első lépcsőben 14 milliárdra "fogyasztotta le" az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), majd amikor látszott, hogy ez nem lesz elég, akkor egy kormányhatározattal 7 milliárddal megtoldották azt. Ehhez járul az Operaház színpadtechnikájának költsége, amely nettó 6,3 milliárd (bruttó 8 milliárd) forint lett. Így a teljes beruházás már 30 milliárd forintnál tart - írja a portál.

A Napi.hu által megkérdezett szakértők szerint a kiindulási összeg eleve irreálisan alacsony volt, valamint azóta jelentősen emelkedtek az építőipari árak. Ezek figyelembe vételével minimum 40, de inkább 50 milliárdos is lehet a végszámla.

Hogy ezt megkapja-e a projekt, arról vélhetően kormányrendelet szól majd - ennek azonban egyelőre semmi nyoma. Mint ahogyan annak sem, hogy milyen irányt vegyen a rekonstrukció. Ez utóbbi ugyanis meghatározza azt, hogy mennyibe kerül majd a nemzeti dalszínház megújítása. A Napi.hu úgy tudja, hogy informálisan már eldőlt: a teljes műemléki helyreállítást végzik el - ennek azonban mindeddig semmi nyoma.

A felújítási munkát végző W-É-L Opera Konzorcium - amelynek tagjai a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. - az egykori híradások szerint 20 milliárdért vállalta volna a felújítást - ebből lett először 14, majd idén nyáron 21 milliárd forint. Az építkezés a lapunk által a napokban elvégzett "helyszíni szemle" alapján még csak a bontási fázisban van, és láthatóan sokkal kevesebb munkás tüsténkedik az építkezésen, mint akár egy hónappal ezelőtt. Ez persze részben érthető is, hiszen minek legyen ott több száz ember, ha nem tudják, hogy mit kell építeni.