Már egy jóízű sorosozásra sem futotta a kormányoldalról

Szomorú.

A Jobbik a plenáris ülés elé terjesztette indítványát az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, amelynek vitája hétfőn lett volna, azonban mivel egyetlen kormánypárti politikus sem hallatta a hangját - igaz, sokan nem is maradtak a teremben - így az ellenzéki képviselők jobb híján egymásnak adták át a megszólalás lehetőségét.

"Legalább egy jóízű sorosozásra futhatta volna tőlük"

- sóhajtott fel lapunk érdeklődésére Bana Tibor, a javaslat előterjesztője. Azt gondoltam, hogy legalább ezért mikrofont ragadnak a kormánypártiak, de még arra sem futotta, mint a nagykállói polgármesterüknek.

Bana Tibor szerint már csak azért is álságos a Fidesz jelenlegi hozzáállása, mert a 2009-es EP-programjukban még szerepelt a csatlakozás kérdése. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, ez nem szuverenitás-kérdés, az Európai Ügyészség hatásköre csak az EU-s források felhasználására korlátozódna. "Bár nyilván ezt nem akarják" - tette hozzá.

Hiába látja tízből nyolc magyar szükségesnek az Európai Ügyészséget, az ezt célzó javaslatot október elején már elkaszálták az Országgyűlés Európai ügyek bizottságában, holnap viszont a tárgysorozatról a plenáris ülésnek kell döntenie.

Nincsenek illúziónk - fogalmazott ezzel kapcsolatban a politikus. Szerinte kedden fog kiderülni, hogy

„a Fideszben a haverok érdekeit, a korrupciót tartják fontosabbnak, vagy pedig a magyar családok érdekeit tartják a szemük előtt”.

Bana Tibor azonban bízik abban, hogy egy-két kormánypárti képviselőben megszólal a lelkiismeret, és mer másképp szavazni, mint Orbán Viktor.