Hirtelen talált 26 milliárd forintot a kormány a hulladékkáosz megoldására

Természetesen nem a propagandától vonják el a pénzt.

Nagy nehezen csak elérte a magyar állam ingerküszöbét az egyre súlyosabbá váló hulladékszállítási káosz. Ideje is volt, mivel az egész baj okozója maga a kormány, amely a két éve felállított állami kukaholdinggal sikeresen szétbarmolta a rendszert.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. ugyanis sokszor késve, vagy egyáltalán nem fizet a szolgáltatóknak, így azok - döbbenet - akadozva tudják végezni a munkájukat. Vagy mint a Zöld Híd esetén: be is dobják a törülközőt

Ezt a levelet kapták a szemétszállításból kieső települések

Hivatalosan is jelzem Önnek, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának pénzügyi feltételei a tegnap 16 óráig megtett, valamennyi erőfeszítésünk ellenére megszűnt. A munkánk folytatásához szükséges központi pénzügyi forrás nem érkezett meg gazdasági társaságunkhoz.Kérem Önöket, hogy jelen értesítésemet követően az ellátás további biztosítása érdekében értesítsék a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot.

Hétfőn Pest és Nógrád megye 116 településén omlott össze a szemétszállítás, az önkormányzati társulási tulajdonban lévő Zöld Híd közölte, mivel az NHKV Zrt. nem térítette meg a szolgáltatás díját, ezért nem tudják elszállítani a szemetet.

Ezek után a kormány - természetesen az ellenzék szapulása mellett - zseniális mentőötlettel állt elő:

majd a katasztrófavédelem elszállítja a kommuniális hulladékot.

Utóbbinak természetesen pont annyira hiányzott ez a föladat, mint mókusnak az erdőtűz, így vélhetően a kormány számára is egyértelmű vált, más megoldás után kellett nézni.

Az agysebészeti problémának azért nehezen nevezhető kérdést ugyanis egyféleképpen lehet megoldani: pénzzel.

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent határozatból kiderült: a magyar kormány hirtelen talált 26 milliárd forintot a széfben, amit a "a  hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátásához 2018. évben feltétlenül szükséges kiadások fedezetére" fordít.

A pénzt természetesen nem a több tízmilliárd forintba kerülő állami propagandagépezettől, hanem többek között

- a költségvetés maradványpénzeiből (10 milliárd forint),
- a Nemzeti Vagyonkezelőtől ingatlanvásárlásra és -beruházásra és tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságok támogatására félretett keretéből (8 milliárd forint),
- vagy az Innovációs és Technológiai Minisztérium uniós fejlesztési programokra elkülönített alapjától (7,5 milliárd) vonják el.

„Az a kormány, amelyik két nap alatt ki tudja vezetni a takarékpénztárakat, ezt a hulladék-ügyet is meg tudta volna oldani"

A képviselő szerint a lakókat nem az érdekli, hogy a Zöld Híd Kft. vagy a kormány hibázott nagyot, hanem, hogy a szolgáltatást, amiért fizetnek, lássák el.„A kormány azt mondta, hogy soha nem látott felhatalmazást kaptak.

Friss: Mától újra viszik a szemetet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján kedden késő este megjelent közleményből kiderült: október 31-től az érintett Nógrád és Pest megyei településeken elrendelték a szükségellátást. A Zöld Híd Facebook oldalára felkerült (de azóta eltávolított bejegyzéséből pedig kiderült: a céget a katasztrófavédelem kötelezte a szemét elszállítására.

"A szükségellátásra kötelező határozat természetesen nem szükséges ahhoz, hogy tudjuk, mi a dolgunk. A Katasztrófavédelem határozatára azért volt szükség, hogy szükséges forrásokat a Katasztrófavédelem a rendelkezésünkre bocsáthassa. Köszönjük a Katasztrófavédelemnek a segítséget, amit kaptunk és most is kapunk tőlük!"

"Nem eseti, hanem végleges megoldásra van szükség"

Varga Zoltán Péter, a Jobbik Pest megyei képviselője szerint nem eseti, hanem végleges megoldásra van szükség. 

"Természetesen figyelemmel kísérjük, hogy valóban elszállítják-e a hulladékot Pest és Nógrád megyék érintett településeiről, mindeközben pedig továbbra is minden eszközzel sürgetjük a haladéktalan és teljeskörű megoldást a problémára az állam részéről."

(Címlap- és borítókép: Kismarosikikialto.hu)