Életveszélyes a legújabb fideszes ötlet - nagyon kiakadtak a buszosok a túlóraterv miatt

Nemcsak embertelen, életveszélyes is a terv a közúti szakszervezet szerint.

A Fidesz szerint az emberek többet akarnak dolgozni:

Kósa Lajosék 100 órával emelik a túlórakeretet, mert szerintük az emberek többet akarnak dolgozni

A törvénymódosítás csak azokra vonatkozna, akiknek kollektív szerződésük van. Ha a javaslatot elfogadják, a munkaórák szabályos számának három év alatt kell kijönnie, de 12 hónap alatt a heti munkaidő nem lehet majd átlagosan több 48 óránál. A Fidesz most közleményben magyarázta el, miért jó ez a javaslat: azért, hogy aki többet akar dolgozni és keresni, az megtehesse, ne legyen ezelőtt bürokratikus akadály.

A szakszervezet elnöke, Baranyai Zoltán hozzátette: a közúti közösségi közlekedésben foglalkoztatott autóbuszvezetők szinte minden cégnél már eddig is évi 300 órát túlórázhatnak a kollektív szerződések alapján.

Ennél többet azonban nem akarnak, mert mint mondta, ezen felül is még átlagosan havi 30-40 órát töltenek el a munkahelyükön. 

Ez nem munkaidőt jelent hivatalosan, hanem "rendelkezésre állást". Ezzel együtt így összesen átlagosan napi kilenc órát dolgoznak, ez azonban 11-12 óra jelenlétet jelent a munkahelyükön. Ez a módosítás elfogadásával pedig csak tovább nőne.

A szakszervezet elnöke szerint azonban a munkaerőhiányt nem így, hanem béremeléssel kéne megoldani.

Feltette a kérdést:

"Hol van a nyolc órás foglalkoztatás, a 40 órás munkahét?"

Baranyai emlékeztet: a kormánykommunikáció szerint fókuszban a család, ám ha a szülőknek többet kell majd dolgozniuk, akkor a mostaninál is kevesebbet lehetnek együtt a gyerekekkel - mondta.

Szerintük ez az ötlet nemcsak embertelen, de a közlekedési ágazatban egyenesen életveszélyes is.

(Címlap és borítókép: Kallos Bea/MTI)