Brutális drágulással érkezik a karácsony

Az ünnepi szezonra érnek be az eddigi áremelések.

Hat üzletláncot hasonlított össze a HVG, hogy kiszámolja, mennyiből lehet kihozni a mostani árakon a karácsonyi menüt.

Az eredmény a már nyár óta tartó különféle emelések tükrében nem meglepő, ám mégis lesújtó: a paradicsom kivételével többet kell fizetni a zöldségekért és gyümölcsökért, mint egy évvel ezelőtt. A petrezselyemgyökérért például akár a dupláját is fizethetjük egyes áruházakban, de akad, ahol a krumli is másfélszeresébe kerül a 2017-es árnak.

A bejglikészítéshez is alaposan a zsebünkbe kell nyúlni, a mák ugyanis több mint kétszer annyiba kerül, diót pedig a terméshiány miatt várhatóan csak nehezen találunk majd, azt is méreg drágán.

Egy évközbeni betegséghullám miatt a 27-ről 5 százalékosra csökkent áfájú ponty gyakorlatilag ugyanannyiba kerül, mint tavaly (élő állapotában nagyjából 1200 forint, szeletben 1900-2300 forint között mozog); jó hír viszont, hogy legalább a húsok és a tartós élelmiszerek ára nem emelkedett drasztikusan.

A savanyított káposztafej átlag 5-600 forintért vásárolható meg, ami szintén drágulást jelent a 2017-es 400 forinthoz képest.

A HVG számításai szerint nagyjából 8300 forintból jön ki egy átlagos, margarinnal készült ünnepi ebéd vagy vacsora, de ha vajat használunk, akkor már 8700 forinttal is számolhatunk.

Összességében nagyjából 500 forinttal drágult a karácsonyi menü, ami jóval több, mint a 3,8 százalékos infláció.