E lesütött szemű korban… néma szájjal üvölti igazát a semmi – Invader-interjú

Kisebb meglepetésként is felfogható, hogy az idén februárban megjelent nagylemeze után nemrég egy új, négyszámos anyaggal jelentkezett a fővárosi Invader zenekar. Az egyelőre (?) csak digitális formában elérhető EP a tőlük eddig megszokottól dallamosabb nótákat tartalmaz, persze azért maradt a nagyívű énekdallamokkal felvértezett, ikergitáros, klasszikus heavy/power metal (és a velős, komoly mondanivalóról sem feledkeztek meg), de ez esetben mintha még kellemesebb lenne a hallgatnivaló. Az Egyszer élsz! album megjelenésekor már bemutatkoztak a portálon, ez a mostani amolyan helyzetjelentő rövid interjú a Változás címet kapott dalcsokor kapcsán született. Illetve, másik apropója is volt a megkeresésünknek, nevezetesen, hogy december 7-én, azaz most pénteken a BackStage-ben játszanak, ahol Lahovicz Zoltán alapító-zenekarvezető/gitáros, alias Puccer úr 50. születésnapját is megülik. Az ünnepeltnek tettünk fel néhány kérdést.

 - A mostani kérdezz-feleleket azzal indítanám, hogy fogjuk már át az elmúlt bő kilenc hónapot. A koncertezés mellett elkészült négy új dalotok. Hogyhogy ilyen hamar új számokkal jelentkeztetek? Miként születtek meg ezek?

 - Az Egyszer élsz! lemezre – talán mondhatni, hogy – a szokásos formában születtek a dalok, melyek már egy évvel a megjelenés előtt megvoltak, azaz Tomi (Munkácsi Tamás - gitáros) és én csináltuk a nótákat, én írtam a szövegeket. Mint ismeretes, időközben volt némi jövés-menés a zenekarban, érkezett Lali (Nagymihály Lajos - dob) és Steew (Krcsmarik István -bőgő) is, és mint köztudott, Steew nem csak kiváló hangmérnök, de nagyon aktív dalszerző is. Mivel nincs értelme visszafogni az alkotói kedvet, Steew előállt több új dalötlettel, melyek – hallhatóan – némileg eltérnek az eddigi Invader daloktól. Reméljük, hogy a vérfrissítés, a némi stílusmódosítás jól jön, a Változás című EP-n három Steew és egy Tomi dal hallható.

 - Teljesen egyetértek, a mostani négy szám az előző nagylemez karcosabb, nyersebb hangképénél jóval dallamosabb megszólalással ül fülbe. Ez az EP címével is egyértelműsített változás konkrétan minek köszönhető?

 - Változik minden, mi is egy kicsit. Mindannyian eltérő stílusban írunk dalokat a rock, metal kereteken belül, és ez most érezhető is. A lemezmegjelenéstől függetlenül aktív időszakban vagyunk, ahogy mondtam, Steew-nek sok új ötlete van, és nem veszthetünk semmit, ha ezeket megvalósítjuk. Az biztos, hogy még egyszer nem akarok négy évet várni egy új album megjelenésre. Annyit elárulhatok, hogy már majdnem egy teljes új lemezanyagnyi ötlet és dalvázlat megvan.

 - Egyelőre csak digitális formátumban érhető el a dalcsokor. Ez marad is így, vagy idővel kézzel fogható verzióban is kijön majd valahogy?

 - Bármi lehetséges, vannak ilyen ötlet-verziók is.

 - Két dal a YouTube-ra is felkerült szöveges videóként. Várható-e a másik kettő ilyen megjelenése is?

 - Igen, mindenképpen. Klip ötletek is készülnek.

 - Egyetlen kérdés erejéig még visszanyúlnék az Egyszer élsz! albumhoz. Egy őszi posztotokban egy latin-amerikai metaloldal ajánlójával köszönt vissza a borító.

 - Mi is meglepődtünk, de nyilván örülünk neki. Mi biztosan nem küldtünk nekik ajánlót, talán a kiadó, vagy az internet segítségével jutott el hozzájuk a cucc. (nevet)

 - Idén még két klubkoncertetek lesz, elsőként a fővárosban egy szülinapi buli Puccer 50 alcímmel, a másik zenekarod, az Ego Project társaságában. Isten éltessen ezúton is! Mint ünnepelt, készülsz valami külön meglepetéssel, vagy inkább kapni szeretnél?

 - Köszönöm, lassan átfordulok a B oldalra… (nevet) Pár nap múlva, pénteken a BackStage Pub-ban játszunk, és mindkét programban lesz meglepetés dal, illetve blokk. Adni jobban szeretek, még vén fejjel is zavarban vagyok, ha esetleg kapok valamit… a kor meg nem érdem, csak állapot. (nevet)
Az igazi meglepetést egyébként magamnak csináltam azzal, hogy a buli másnapján már reggel 9-kor egy kézilabdatornán veszek részt a szerbiai Magyarkanizsán. Fincsi lesz…

 

 - Az évet egy győri bulival zárjátok, ami ha jól tudom, egy tavaszi elmaradt koncert pótlása.

 - Így van, a Dongóban leszünk december 15-én, végre találkozunk a győri és környékbeli barátainkkal! Aztán egy kis pihi, de január 12-én már indulunk is új műsorral.