Matolcsy jegybankelnök maradhat

Pedig felvetődött, hogy visszatérhetne a kormányba.

Bár hivatalos döntés még nincs, de a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Matolcsy Györgynek meghosszabbítják márciusban lejáró MNB-elnöki mandátumát – értesült az Mfor. A gazdasági szaklap megjegyzi, volt olyan felvetés, amely szerint visszatérne a kormányba, és a gazdaságstratégiai tervezést emelnék kormányzati szintre az irányításával, például a Pénzügyminisztériumból kiszakítva az érintett területet.

A szakportál forrásai úgy vélték, Matolcsy már nem talál kihívást a jegybank irányításában. Ráadásul a gazdasági növekedési ciklus vége felé, egy fordulat előtt járunk, amikor az alacsony kamatokat már nem lehet hosszú ideig fenntartani.

Magas szintű kormányzati forrásuk viszont úgy látja, hogy Matolcsy nem köszön le márciusban, hanem marad a jegybank élén.

Bár az újrajelölésről még nincs döntés, de a kormányzati munkával járó érdekütközések taszítólag hatnak rá: a kormányban egy lenne a miniszterek közül, míg az MNB élén teljes ura a helyzetnek.

Az Alfahír forrásai is úgy tudják, az Orbán–Matolcsy–Varga alkotta „erőháromszögben” a kormányfő és az MNB-elnök „tengely” az erősebb, Matolcsy bekerülése a kormányba egy újabb konfliktusforrást jelentene Matolcsy és a pénzügyminiszter között.

A jegybankelnököt ismerő források szerint Matolcsynak szakmailag és emberileg is fontos, hogy lezárhasson egy hatéves elnöki ciklust úgy, hogy nem kellett alapkamatot emelnie. És erre márciusig valószínűleg nem is lesz monetáris kényszer: az inflációs folyamatok még nem teszik indokolttá.