Citromba harapott disznók: Jakab Péter megmutatta, hogy lehet ártalmatlanná tenni a kormánysajtót

A Jobbik szóvivője a Fidesz módszerét fordította szembe a kormánypárt tévéjével.

"Ön ide bejött, berontott ide, körülbelül azzal a tiszteletlenséggel, ahogy valaki rárúgja az ajtót valakire"

- fakadt ki múlt héten a kormánypárti Hír TV-ben műsorvezetést imitáló Szentesi Zöldi László a Jobbik szóvivőjével, Jakab Péterrel szemben. Az ellenzéki képviselőnek mindössze annyi volt a bűne, hogy nemes egyszerűséggel figyelmen kívül merészelte hagyni a sértődékenységéről híres bértollnokot, aki ezt komikus felháborodással díjazta:

"A Hír TV nézőit, a baloldali és jobboldali nézőket tiszteljük meg azzal, hogy tisztességes kérdésekre, tisztességes válaszokat kérünk. Ha nem, akkor menjen... fogja magát, és menjen el! Nyugodtan felállhat és elmehet."

Ám hiába fújta fel magát neurotikus gömbhalként a narancsos sajtómunkás, Jakab továbbra sem volt hajlandó tudomást venni a létezéséről, és végigmondta az Orbán Viktornak szánt üzenetét, amivel a csatorna legnézettebb videóját produkálta.

Ám a csörtének volt egy sokkal érdekesebb tanulsága ennél:

az idegzsába határán álló lakájpublicista gyerekes kifakadásaiban sokadjára leplezte le a fideszes politikára jellemző kettős mércét.

Egyrészt épp a kormánypártok járatták csúcsra a magyar közéletben a "tisztességes kérdésekre, tisztességes válaszok" elvének teljes tagadását. Ennek egyik fekete öves nagymestere épp maga Orbán Viktor, aki érdemi válasz híján kívánt már boldog karácsonyt, vagy buzizott le ellenzéki pártvezetőt a parlamentben, amikor képtelen volt elviselni a neki szegezett kérdéseket és igazságokat.

Mindannyian tudjuk, mennyire érdekelte ez akkor a narancsos sajtó hirtelen hiperérzékennyé vált kapuőreit: semennyire, sőt még jól is szórakoztak a kormányfő húzásain, amelyekkel megkerülte a működő demokrácia egyik legalapvetőbb intézményét, a vitát.

Ami pedig az ajtóberúgást illeti, álljon itt ezzel kapcsolatban néhány gondolat:

"Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. (...) Ha valaki útszéli, kocsmai stílusban válaszol, annak mi útszéli, kocsmai stílusban fogjuk ezt kikérni. És ez eddig működött."

Ezt Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolta még december 14-én egy kerekasztal-beszélgetésen azokra az ellenzéki észrevételekre, melyek szerint a magyar kormány a nemzetközi politikában úgy viselkedik, mint egy elefánt a porcelánboltban.

Nos, ha a módszer működik, akkor innentől igazán senkinek sem róhatja föl a kormányoldal, ha

figyelmen kívül hagyja azokat a kioktatásokat, melyekkel a Fidesz és önjelölt erkölcscsőszei próbálják megszabni, miként politizálhat az ellenzék.

Láthattuk, hogy a szabályok felrúgása nem csak a maffiakormányt és híveit hozza végtelenül zavarba, de a tényleg formabontó politikai kiállás igenis motiválja az embereket, és ezreket képes még a farkasordító mínuszokban is az utcára vinni. Az ellenzéki pártoknak, képviselőknek most nagyobb szükségük van erre, mint valaha, épp ezért kell a torkon ragadni a Jakabéhoz hasonló akciókban rejlő lehetőségeket,

és a lehető legmagasabbról tenni kell arra, hogy a Szentesi Zöldi-féle szekértaszajtgatók mire és mennyire fintorítják az orrukat.

A korrupt hatalom hozzá hasonló csicskáit - akik szerint a fiatalok még életükben nem dolgoztak, a többiek pedig a gyártósor mellett óhajtanak megdögölni - nemes egyszerűséggel ki kell piszkálni a komfortzónájukból, hogy a szokatlan terepen felfordított büdösbogarakként maguknak vergődjenek.

Fegyver és tekintély nélkül kell hagyni őket, épp úgy, ahogy Orbán Viktor és a Fidesz politikusainak többsége próbál eljárni a nem kormánynyalonc média képviselőivel, mikor szó nélkül iszkolnak el a kínosabb újságírói kérdések elől és nem hajlandóak beülni bizonyos stúdiókba vitázni.

A főkolomposokat pedig szembesíteni kell saját gyávaságukkal és kétszínűségükkel, mint ahogy Jakab Péter szembesítette az önmagát pár hete még "utcai harcosként" sztároló miniszterelnököt azzal, hogy igazából csak a saját hívei előtt mer parádézni, de a kritikusai előtt már inába száll a bátorsága.

Ezzel szemben például Vona Gábor, volt Jobbik-elnöknek nap mint nap fizetett provokátorok vegzálását kellett kiállnia a kampányban, akikkel nem egyszer próbált vitába szállni és akik rendre megfutamodtak vagy képtelenek voltak érdemi érveket felvonultatni az ellenzéki pártvezetővel szemben.

Orbán Viktornak, a nemzet street fighterének viszont ahhoz sincs elég vér a pucájában, hogy legalább a munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel egy asztalhoz üljön, meghallgassa az aggodalmaikat, kérdéseiket. Őket is csak a Fidesz-szócső Magyar Idők kényelmes akolmelegéből képes paternalista hangnemben kioktatni.

Az ellenzéki pártok hatalmas házi feladatot kaptak a rabszolgatörvény ellen tüntetőktől 2019-re: minden eszközzel kényszerhelyzetbe kell hozniuk és meghátrálásra kell kényszeríteniük a Fideszt. Ehhez pedig az egyik első lépés, hogy megzavarják és szétzilálják a narancsos médiabirodalom szokott működését.

Jakab Péter - Mirkóczki Ádám márciusi köztévés akciójához hasonlóan - ehhez szállította a know how-t, az emberek pedig láthatóan értékelik és értik, miről is szól ez a fajta kommunikáció.

Rekord: a fél magyar net Jakab Péter Hír TV-s szereplését nézi

Négy nap alatt a legnézettebb Hír TV-s videó lett Jakab Péter Jobbik-szóvivő szerdai szereplése a Youtube-on. A rabszolgatörvénnyel kapcsolatos ellenzéki tiltakozássorozatba illeszkedő akció során Jakab egy „Ez a tévé hazudik" feliratú pólóban, élő adásban vette semmibe a kormánypárti tévé felháborodott műsorvezetőjét, és olvasta be a tüntetők 5 pontját a kamerába.