Orbán a titokban vett honvédségi business jettel utazott Brazíliába

Nemzetstratégiailag kiemelt jelentőségű dolgok.

Az Átlátszó.hu repülési szakportálok adatai alapján azt írja: a HA-LKX lajstromjelű repülő vitte Orbán Viktort szilveszterkor Brazíliába.

Szilveszter éjjel a magyar miniszterelnök Brazíliából kívánt boldog új évet egy fényképpel, amin az ország fővárosának repülőterén mosolyog. Az Orbán hivatalos Facebook-oldalára feltöltött fotó hátterében ott van a kecses, fehér gép is, amivel a miniszterelnök Brazíliavárosba érkezett. Bár a repülőgép lajstromjele nem szerepel a kompozícióban, mégis nagyon könnyű beazonosítani.

A repülők mozgását figyelő honlapok (ún. trackeroldalak) szerint a HA-LKX polgári lajstromjelet viselő gép 2018. december 31-én reggel fél 9 körül indult Budapestről, majd 3 órával később, ottani idő szerint háromnegyed 11-kor leszállt Lisszabonban, vélhetően tankolni, onnan délben indult tovább, és helyi idő szerint este 7 után landolt Brazília fővárosában.

Mint írják: a honvédség Airbus repülőgépei nem alkalmasak ekkora táv megtételére, ezért értelemszerűen a két Dassault Falcon 7X típusú repülő egyikével utazgathat Orbán Viktor.

Korábban az is kiderült, hogy a repülő nem katonai lajstromot kapott, hanem a HA-LKX polgári lajstromjellel vette nyilvántartásba a Légügyi Hatóság, ezért gyanítható volt, hogy kormánygépként fogják használni. Most, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ezzel ment Brazíliába hivatalos útra, ez a gyanú beigazolódni látszik - írja a portál.

(Átlátszó)