Jobbik: a Fidesz stratégiai cselédséget kényszerít a dolgozókra

A Jobbik nemcsak a rabszolgatörvénnyel, de a "szociopata neoliberális" szemlélettel is szakítana. 

"Mit ér a munkavállaló, ha magyar?" - tette fel a költői kérdést hétfői sajtótájékoztatóján Ander Balázs, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője.

"Ebben a multik gyarmatává és a kormányközeli oligarchák tartományává züllesztett országban bizony nagyon keveset"

 - szögezte le.

Ander szerint a rendszerváltás óta ugyanaz a "szociopata neoliberális dogma" érvényesül hazánkban, amely szerint 

"stratégiai kell ajánlani a multinacionális cégeknek és stratégiai cselédséget kell kényszeríteni a dolgozókra." 

A bérek alacsonyan tartásával, a munkavállalói jogok megkurtításával és a szakszervezetek lefegyverzésével, vagy lefizetésével elérték, hogy a magyar dolgozók "kizsigerelhető futószalagon szállított munkaerő-állattá" váltak a kedvezményezett cégek szemében. 

A politikus emlékeztetett: 2014-ben Orbán Viktor Rijádban arab üzletembereknek azzal dicsekedett, hogy minőségéhez képest a magyar munkaerő milyen olcsó. Ez a szemlélet vezetett oda, hogy mára az Európai Unióban csak Bulgária marad el mögöttünk az egy főre jutó fogyasztás tekintetében – mutatott rá.

A Jobbik szerint ezzel a szemlélettel azonnal szakítani kell, 

"a magyar dolgozókat nem lehet feláldozni a tőkeérdekek oltárán".

A párt ezért hirdette meg december közepén a Munkavállalói Minimum programot, amelyről a hétfői nap folyamán egyeztetnek a szakszervezetekkel. A koncepciónak hat fő pontja van:

  • A férfiak számára a 40 év munkaviszony utáni nyugdíj lehetősége
  • A korkedvezményes nyugdíjak rendszerének visszaállítása
  • Egyeztetések a munka törvénykönyvének módosításáról, valamint a sztrájkjogi szabályozás igazságtalanságainak felülvizsgálatát
  • A növekvő számú munkahelyi balesetek miatt a munkafelügyeleti szervek megerősítése
  • Az európai bérszakadékot felszámoló Bérunió
  • Az országon belüli, állami-önkormányzati dolgozók bérszakadékának felszámolása

Itt a válasz a Fidesz rabszolgatörvényére

Ennek jegyében december 18-án a Magyar Iparszövetség székházában a szakszervezet és több ellenzéki párt részvételével kerekasztal-megbeszélést tartottak, ahol megfogalmazták a Munkavállalói Minimumról szóló koncepció hat pontját.

Ander szerint Munkavállalói Minimum az „igazságos, élhető és versenyképes Magyarország vízióját kínálja.” Hozzátette: a Jobbik támogatja a szakszervezetek négypontos követelését, ám 

"mi nem vagyunk hajlandóak lemondani a Férfiak40 programról".

A párt programjának mér évek óta része, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 ledolgozott év után. Ander elfogadhatatlannak nevezte, hogy

a magyar férfiak 60 százaléka meg sem éri a nyugdíjkorhatárt. 

Hangsúlyozta azt is: hiába sikerül kiharcolni a szakszervezeti követelések elfogadását, az "csupán Írott malaszt marad", ha a Fidesz kormányzása alatt leépített munkafelügyeleti rendszert nem erősítik meg. 

"A Munkavállalói Minimumhoz való hozzáállás világosan meg fogja mutatni, kik azok a mostani elégedetlenség tűzénél csak a politikai pecsenyéjüket sütögetik, és kik azok, akiknek ezen túl is van érdemi mondanivalójuk."

 - szögezte le Ander Balázs.