Egy újságíró utasítására gyújtották föl a Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodáját?

Elképesztő bejelentéssel állt elő az egyik lengyel gyanúsított.

"Manuel Ochsenreiter német újságíró, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt egyik tanácsadója adott utasítást és pénzt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájának tavalyi felgyújtására"

- állítja az ügy egyik lengyel vádlottja, a 28 éves Michal Prokopowicz.

A 444 a Radio Free Europe-ra hivatkozva számolt be arról, hogy Prokopowicz egyike annak a három, szélsőjobbos csoportokhoz tartozó lengyel állampolgárnak, akik véghez vitték a tavaly februárban történet tűzbombás támadást, amely szerencsére csak anyagi kért okozott.

Mint emlékezetes, az elkövetők betörték az Ungvár belvárosában található iroda földszinti ablakát, majd felgyújtották az épületet. A 2018-as akció komoly súrlódáshoz vezetett Kijev és Budapest között, és tovább élezte az ukrán nyelvtorvény miatt amúgy is feszült helyzetet.

A három lengyel férfire az ukrán hatóságok nyomozása során terelődött a gyanú, ők adták át később az ügyet a lengyeleknek, akik letartóztatták Prokopowiczékat. Az ukrán hatóságok szerint Moszkva állhat a kárpátaljai az akció hátterében. Szerintük a gyújtogatással Moszkva tovább akarta mérgesíteni Ukrajna és Magyarország viszonyát.

Öt embert letartóztattak a Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájának felgyújtása kapcsán

Az ukrán országos rendőrfőkapitány közlése szerint elfogták a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen kedden elkövetett támadás gyanúsítottjait."A rendőrség az ungvári KMKSZ-székház elleni mindkét támadást felderítette" - jelentette be vasárnap a Twitteren Szerhij Knyazjev, akinek szavait a Kárpátalja.ma hírportál idézte.

A német kapcsoalt

A lengyel szélsőjobbos Prokopowicz meglepő módon

Manuel Ochsenreiter német újságírót nevezte meg felbujtóként, akitől a vallomása szerint utasítást és pénzt kapott a támadásra.

Ochsenreiter korában a német AfD tanácsadójaként dolgozott, és gyakran szerepel az orosz állami sajtóban, ahol az Oroszországgal szembeni nyugati előítéletek elleni és a kelet-ukrajnai orosz szeparatisták melletti kiállásáról volt híres.

Ochsenreiter ügyvédje a Radio Free Europe-nak úgy nyilatkozott, hogy hamisak a férfiról szóló állítások, és nincs tudomása arról, hogy ügyfelét bármivel megvádolták volna a lengyel hatóságok.

Az ukránok szerint az oroszok állnak a magyarellenes provokációk mögött

Bejegyzésében a megyevezető jelezte, a rendvédelmi szervek jelenleg nyomoznak a provokatív cselekmény elkövetői után, de szerinte "a végrehajtás módja és stílusa arra utal, hogy ez is az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) primitív provokációja".