Továbbra is a magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb az EU-ban

Hiába az elmúlt évek jelentős minimálbér-emelései, a legalacsonyabb fizetés még mindig jóval elmarad az EU legtöbb országában fizetettől – írja a hvg.hu az Eurostat összesítésére hivatkozva.

Az EU statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint 2019-ben a magyarnál csak a bolgár (286 euró), a lett és a román minimálbér alacsonyabb, a csúcstartó luxemburgiak pedig csaknem ötször akkora minimálbért fizettetnek a munkáltatókkal, mint ami a nálunk elvárt összeg. A régióban pedig Magyarországon a legkisebb a bér euróban számolva.

Az Eurostat a vásárlóerőhöz mérten is összevetette a minimálbéreket: Magyarország ezen a listán is a hátsó harmadban található.

Megállapodtak a jövő évi minimálbérről

Vasárnap délelőtt sikerült megállapodnia a munkaadók és munkavállalók képviselőivel a kormánynak a jövő évi minimálbérről - számolt be a Hír TV.Az egyeztetés után Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogya megállapodás értelmében, 2019-ben és 2020-ban is, 8-8 százalékos lesz az emelés mértéke."Ennek megfelelően jövőre a minimálbér 149 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint lesz"