A hatvani Boschnál követik az audisok példáját, teljesülhetnek a szakszervezet követelései

Sikerülhet célt érni.

Jövő héten aláírhatják a hatvani Bosch-gyárnál a 2019-es bérfejlesztésekről szóló megállapodást, miután tegnapelőtt, hatórás tárgyaláson közel került az egyezséghez a munkáltató és a szakszervezet - írja a Világgazdaság. A szakszervezet elnöke arról beszélt a lapnak, hogy a cég tisztességes ajánlatott nyújtott be és február 11-én szavazhatnak az elfogadásáról.

"A Bosch reálisan látja a viszonyokat, tisztában van vele, hogy a munkabeszüntetésnél olcsóbb a tárgyalás. Az előbbit kipróbálni valójában senkinek sem érdeke"

 - mondta Janik Tamás.

Az egyezség csak 2019-re vonatkozik, bár a Bosch eredetileg két évről akart megállapodni. Két számjegyű alapbérnövelésről és változatlan, átlagosan évi bruttó 500 ezer forintos cafeteria-rendszerről szólnak a dokumentumok, plusz a jelenléti mellett bevezethetik a lojalitási bónuszt, amely a szolgálati időtől is függően négyezer forint lehet havonta. Munkamentes napokról is sikerülhet megállapodni, ezek a húsvét előtti szombat, valamint december 24. és 31. lehetnek, a stresszmentes munkát pedig folyamatos zenével segíthetik elő a gyártótérben.

A rabszolgatörvény sem maradhat ki az egyezségből, rögzíthetik azt is, hogy a meglévő kollektív szerződésbe foglalt 300 óra feletti túlmunkát kizárólag a munkavállaló és a szakszervezet beleegyezésével lehet elrendelni.

Vége: megállapodtak az Audi sztrájkolóival

Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekről. A szakszervezet Facebookon közölte az eredményt egy táblázatban: Eszerint sikerült kiharcolniuk a 18 százalékos béremelést, ami minimum 75 ezer forintot jelenthet. A cafeteria 400 ezer forint lesz 2019-ben és 2020-ban is, ami viszont csökkenést jelent.

(Fotó: Komka Péter / MTI)