Ezt válaszolta 164.310 forintért a Honvédkórház – jöhet a pereskedés

Oldalanként 20.538 forintba került a válasz, de alig van benne konkrétum.

Mindenesetre Demeter Márta fizetett, és a héten megérkezett a válasz. Bár úgy tűnik, olyan sokat azért nem dolgoztak vele.

Ez jár oldalanként 20.538 forintért – klikkeljen ide mind a 8 oldalért!

Kezdjük rögtön az első kérdéssel. A politikus eredetileg arra volt kíváncsi, hogy mely szakterületen történt létszámváltozás (a pontos számok bemutatásával), különös tekintettel többek között a Kardiológia, a Sürgősségi Betegellátás, az Aneszteziológia és a Szülészet-nőgyógyászat szakterületekre. A kérdés második fele pedig az aktuális orvosszámra vonatkozott. Azonban csak az derült ki, hogy osztályonként hány orvos dolgozik a hivatkozott osztályokon. (Egészen vicces, de ennél még Hende Csaba is korrektebb volt 2014-ben, a honvédelmi miniszter ugyanis írásbeli válaszában össze tudta szedni, hogy az osztályokon mekkora az orvoshiány a Honvédkórházban), a kórház jelenlegi vezetése szerint azonban a létszámváltozásra vonatkozó kérdés "adattartalom hiány miatt nem értelmezhető".

Egészségügyi szakértő: törvényt sért a Honvédkórház

Az RTL Híradójának nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint törvényt sért a budapesti Honvédkórház azzal, hogy nincs ultrahang vizsgálat az egyik telephelyén. Kunetz Zsombor azt nyilatkozta: mivel a kórháznak van sebészete, ultrahangnak is kellene lennie, de úgy tudja, nincs orvos, aki elvégezze a vizsgálatot. Az RTL Híradója hiába kereste a kórházat.

Arra sem sikerült érdemben válaszolni, hogy 2014-től 2018-ig hány fő hivatásos állományú vagy közalkalmazotti státuszú és mely szakterületeken dolgozó orvosnak és egészségügyi dolgozónak szűnt meg a munkaviszonya. Csak annyi derült ki, hogy az említett időszak személyügyi eredménye pozitív: 1618-an jöttek, 1310-en mentek el.

Tavaly novemberben szivárgott ki, hogy a Sürgősségi Centrum dolgozóinak ígért többletpénz nem érkezett meg mindenkinek, pedig ezt pont arra szánta volna a kórház vezetése, hogy az összeomlás elkerülése érdekében ott tartsa a szakorvosokat, szakdolgozókat, rezidenseket. Nos, Kun Szabó Miklós szerint a "megígért béremelés" csak egy csúsztatás volt, viszont parancsnoki jogkörben eljárva 2018 őszétől munkavégzésük és szolgálatteljesítésük alapján havi keresetkiegészítést és teljesítményjuttatást állapított meg. Például amíg 2018 októberében 20 fő katonaállományú orvos részesült plusz pénzben, addig novemberben már csak 15. De hogy mennyien és miért nem részesültek a béremelésből, az megint csak titok maradt, de arra sem kapott választ Demeter Márta, hogy mely szakterületeken mekkora várólisták vannak.

Szintén izgalmasnak tűnhetett, hogy hadrendi elemként mekkora létszámhiánnyal küzd a Honvédkórház. "A gyógyítással foglalkozó szervek feltöltöttsége kifejezetten jó eredményt mutat" - olvasható az erre a kérdésre vonatkozó egzakt válasz, hozzátéve, az orvosok vonatkozásában ez 89%, a szakdolgozók tekintetében pedig 96% (osztályonkénti bontás nincs), ezek a számok egyébként meghaladják más szervezetek mutatóit...

A 9-es kérdés a PIC leállására vonatkozott. A parancsnok szerint tavaly

"előre nem tervezhető humánerőforrás fluktuációval volt kénytelen szembe nézni",

és azonnali külső és belső toborzásba kezdtek emiatt. Január 7-én sikerült visszaállítani a legmagasabb ellátási szintet, amit aztán 22-én ismét elvesztett az intézmény, miután több szakorvos, köztük a koraszülött és újszülött osztály főorvosa visszautasította a honvédségi státuszt, így megszűnt a munkaviszonyuk.

Válasz nélkül maradt az is, hogy miképp oszlik meg a civil és hivatásos állomány. De az sem derült ki, hogy mekkora az éves fluktuáció az orvosi, szakasszisztensi és a nővéri állományban. Annyit tudunk, hogy gyógyító és ahhoz kapcsolódó állomány tekintetében "megközelítőleg 9%-os" ez az arány 2018-ban, majd hozzátette a parancsnok, hogy "a szakdolgozói fluktuáció az elmúlt években javuló tendenciát mutat".

A sikerpropaganda ellenére óriási a gond a Honvédkórházban

A gyakorlatban most is csak a minimális, úgynevezett katasztrófaellátást garantálja az osztály helyzete - ez Burány Béla sürgősségi centrum osztályvezetésére benyújtott pályázatából derül ki, melyet a Népszava szemlézett. Ez azt jelenti, hogy a „tömeges sérülttel" járó eseményeknél szükséges eljárásokat kórházi körülmények között alkalmazzák, mely során két sarkalatos pontot tartanak szem előtt: egyrészt az ellátók biztonságát, másrészt az életmentést, a szerv-, illetve a végtagmentést, és a nagy fokú fájdalom enyhítését.

Szintén érdekes, hogy bár a parancsnok azt meg tudta adni, hogy a különböző telephelyeken mekkora az intézmény kapacitás képessége, azonban a tényleges betegforgalmi adatokat már csak összesítve közölte. Egyébként 1252 aktív fekvőbeteg ágy van összesen a Honvédkórházban, 2017. november és 2018 októbere között 60.955 fekvőbeteg ellátás történt ezeken.

Az intézmény 2018-as teljes működési költségvetése 43,6 Milliárd forint volt, amelynek egy részét a honvédelmi tárca, a másikat pedig az Egészségbiztosítási Alap állta. Kun Szabó Miklós szerint nem fogalmazható meg pontos arányszám az igényjogosultak és a többi ellátott viszonyában. A vonatkozó Kormányrendelet szerint 915 ezer igényjogosultja (honvédek, vasutasok, rendvédelmisek, védett személyek és családtagjaik) van a kórháznak, míg például

az érsebészethez 1,8, a traumatológiához 1,1, a kardiológiához 1,1, a szülészethez 1,3, míg a PIC-hez szintén 1,1 millió ember tartozik területi kötelezettség alapján.

A kórház adósságállománya csökken, de jelentősnek mondható, 2016 novemberében 5,8, egy évvel később 4,3, tavaly pedig 3,1 milliárdos volt.

A miniszter személyes felelőssége megkerülhetetlen

Már 164 ezer forintért is csak kommunikációs paneleket képesek küldeni, az adatokért perre megyünk – reagált az Alfahírnek Demeter Márta. A politikus szerint a Honvédkórház vezetése továbbra is titkolózni akar a nyilvánosság előtt, pedig a kórház válságos helyzete a napnál világosabb.

„A honvédelmi vezetés hozzáállása azoknak a dolgozóknak az orvosoknak, szakdolgozóknak és kórházi alkalmazottaknak a lebecsülése és elárulása, akik minden nap erőn felül teljesítenek, hogy az áldatlan körülmények ellenére is erőn felül igyekeznek ellátni a betegeket. A teljes összeomlás csak az ő munkájuknak köszönhetően nem következett be”

- utalt arra Benkő Tibor tárcavezető tegnap elismerését fejezte ki a honvédkórház dolgozóinak azért, hogy állják a támadásokat, többek között olyan ellenzéki képviselőktől, akik megjelennek a kórház rendelésén, és VIP-kártyát is igényelnek.

Demeter Márta úgy fogalmazott, hogy a minisztérium jobban teljesít a kormányzati szereplők luxusutazásait szolgáló repülőgépek beszerzésében, mint a Honvédkórház működtetésében. A kialakult krízisben a korábban 8 évig vezérkari főnök mai honvédelmi miniszter személyes felelőssége megkerülhetetlen – húzta alá a parlamenti szakbizottság LMP-s alelnöke.