A Fidesz szerint a „bevándorláspárti Soros-hálózat” pénzelte a tüntetéseket, de ez a kormányt nem izgatja

Január 15-ig kellett volna bevallani és befizetni azt a bevándorlási különadót az után az összeg után, amit – Hidvéghi Balázs fideszes politikus szavaival élve – a „bevándorláspárti Soros-hálózat” a „külföldi Soros-zsoldosoknak” fizetett a rabszolgatörvény elleni tiltakozássorozatért – feltéve, hogy igazat mondott a fideszes. A NAV válaszából kiderül, mekkora bohózat az egész sorosozás.

A kormányzati irányítású adóhivatal maga ismerte el, hogy csupán blöff a „Soros-szervezetekkel” riogatás. A bevándorlási különadóra vonatkozó 2018. decemberi bevallásokat 2019. január 15-ig kellett (volna) benyújtani és az adót is eddig kellett (volna) befizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

Ismert, a rabszolgatörvény miatt évek óta nem látott tiltakozáshullám indult az országban. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és EP-képviselőjelöltje „külföldi Soros-zsoldosoknak” és „magukból kivetkőzött Soros-aktivistáknak” bélyegezte a tiltakozókat, illetve kijelentette, a „bevándorláspárti Soros-hálózat” szervezi a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket.

A Fidesz minden tüntető mögött Soros Györgyöt látja

A kormánypárt nem a túlórák növelése miatti felháborodás számlájára írja a megmozdulásokat, hanem arra, hogy csak balhét akarnak az emberek.„Nekik egy a lényeg: a balhé és a provokáció, semmit sem tisztelnek, számukra semmi sem szent. Tudatosan, előre tervezetten és erőszakosan provokálják a rendőröket"- jelentette ki Hidvéghi.

A NAV közérdekű adatigénylésünkre válaszul – mint minden hónapban – azt válaszolta, a bevándorlási különadó bevallására szolgáló nyomtatványt határidőig „nem nyújtotta be egyetlen adózó sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz”. Hozzátették, a bevándorlási különadó bevételi számlára sem történt befizetés.

Azt is megkérdeztük, indult-e adóellenőrzés bevándorlási különadó adónemben. És bár Hidvéghi határozottan állította, hogy a bevándorláspártiak szervezték a tüntetéseket, mi több, zsoldosoknak nevezte a tiltakozókat (a zsoldos pénzt kap tevékenységéért), de az adóhatsági tájékoztatás szerint

a NAV nem rendelt el adóellenőrzést bevándorlási különadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában.

Vagyis vagy igaza van Hidvéghinek, de a kormány nem is akarja behajtani a „Soros-adót” (hiszen nem ellenőrzik a szervezeteket), vagy blöffölt a fideszes politikus, és saját kormányának hivatala buktatta le.

Bevándorlási különadóra a közteher tavaly augusztus végi bevezetése óta egyetlen bevallást sem adtak be. Az adó beszedésére szolgáló kincstári számlára egyszer érkezett egy téves 100 ezer forintos utalás (azt azóta rendezték).

Arról, hogy a bevándorlási különadó alkalmazása milyen gyakorlati problémákat vet fel, még a törvény hatályba lépése előtt írtunk:

Vélhetően csak propagandacélokat szolgál majd a „Soros-adó"

A szombaton hatályba lépő bevándorlási különadót valószínűleg csak propagandacélokból foglalták törvénybe. Az utólagos ellenőrzés során történő adómegállapítás ugyanis számos akadályba fog ütközni, mivel a KSH szerint a civil szervezetek tevékenységei nem különíthetők el bevándorlást segítő tevékenységre és egyéb tevékenységre. A NAV-nál egyelőre nem készül ellenőrzést segítő kiskáté, a jövő évi költségvetésben pedig nem is terveztek bevándorlási különadóval.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nagy Béla Ádám

Friss

A #moszkvater alapító-főszerkesztője szerint Zelenszkij a posztszovjet térség azon generációjához tartozik, amelyik politikai értelemben semmihez sem ért.