Hatályba lépett a köztisztviselők rabszolgatörvénye

A neoliberális törvény úgy zsákmányolja ki a dolgozókat, ahogyan a nagy könyvben meg van írva.

Így olyan nyalánkságokat találhatunk a benne, mint a 

  • 6 óra 45 perckor kezdődő és legalább napi kilenc óra munkaidő (amibe már nem számít bele az ebédszünet fél órája)
  • megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozóknak már nem jár cafeteria, 
  • az alapszabadság 25 napról 20 napra csökken, ráadásul már nem a munkában töltött idő, hanem a pozíció határozza meg a további szabadnapok számát
  • ellentételezés nélkül terjeszthető ki a napi munkaidő 12 órára, vagyis nem fizetik ki a túlórákat

Ezen kívül azonban lényegében teljes a kupleráj. Mint kiderült: a hivatali vezetők is csak most kapnak tájékoztatást arról, mit is mondjanak a teljesen tanácstalan beosztottaiknak. A Magyar Államkincstárban (MÁK) például a humánpolitikai vezető hétfőn körlevélben írta meg az elnökhelyetteseknek, központi igazgatóknak és megyei igazgatóknak, hogy mit is feleljenek a kérdésekre. Például azt, hogy a tavaly ki nem vett szabadságok számát a március 5-én esedékes bérükkel megkapják a dolgozók, de a januárra és februárra is járó megemelt munkabér különbözetét majd csak azoknak fizetik ki áprilisban, akik elfogadják az kinevezésüket és maradnak az eddigi munkahelyükön. 

Az egyhetes szabadságcsökkentéssel, a megnövelt munkaidővel, a teljesen bizonytalan státussal, vezetői kinevezéssel, központi létszámgazdálkodással járó törvény úgy lép hatályba, hogy a tisztviselők tömege várja a március 5-diki bérpapírját és ha azon nem szerepel a beígért 30 százalékos béremelésnek megfelelő összeg, nem írja alá az új kinevezést - írja a lap.