Navracsics: kiküldött a kormány, majd megtámadta azt a helyet, ahová kiküldött

Navracsics Tibor eleinte nem hitte el azt, amit sokan mondtak neki, hogy a Fidesz büntetésből küldte EU-biztosnak. „Most már nem vagyok benne annyira biztos, hogy nem” - mondta az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, akivel Fiala János csinált telefonos interjút a CivilRádióban péntek reggel.

A beszélgetés során szóba jött az Európai Néppártban is sokat bírált kormányzati plakátkampány. Navracsics szerint az oda-vissza üzengetés Brüsszelnek május végéig (májusban lesz az európai parlamenti választás) fog folytatódni, de nem túl optimista, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy utána is ez lesz.

 

„Azt nem tudom, hogy ha az új bizottság megalakul, akkor a magyar kormány, aminek az érvelése most az, hogy ez a bizottság és ez a parlament romlott úgy ahogy van, majd az új parlament és bizottság az sokkal jobb lesz, meglátjuk...”

- fogalmazott Navracsics.

 

Arról is beszélt, hogy a bizottság kezdi elfogadni és elismerni a magyar álláspontot, legalábbis részben a migrációval kapcsolatban, amire a magyar kormány „még egy lépést lépett előre: nem azt mondja hogy a bizottság nem hajlandó elfogadni” azokat, „hanem Brüsszel különböző olyan új lépéseket kíván bevezetni, ami Magyarországot a totális alávetettségbe sodorja”.

 

Az EU-biztos a kormány plakátkampánya kapcsán azt mondta, nem biztos abba, hogy Magyarországon a népesség többsége tudja, ki az a Jean-Claude Juncker -, de az informált választók a bizottsággal fogják azonosítani. „Nem az Európai Parlamenttel, ahol egyébként ott ülnek a magyar képviselők” – tette hozzá.

 

Fiala felvetésére, hogy Navracsics helyzete kicsit olyan, mint a macskának, aki kint is és bent is egeret akar fogni, az EU-biztos úgy fogalmazott:

„én vagyok az a biztos, akit kiküldött a kormány, majd a következő pillanatban megtámadta azt a helyet, ahová kiküldött.”

 

Navracsics Tibor korábban is több bírálatnak tekinthető kijelentést tett (az EU-biztos szerint nincs semmiféle Soros-terv, az csak egy kampányfogás) a magyar kormány EU-politikája miatt, és határozottan kiállt a CEU mellett is.

 

(Fotó: MTI)

 

(Index)