Horvát újságírók tüntettek a cenzúra ellen

Több mint 300 újságíró vonult utcára.

A Horvát Újságíró Szövetség (HND) által szervezett tüntetésen, nyolcpontos követelést adtak át a  a kulturális minisztériumnak és a kormánynak is. Ezek közül a legfontosabb, hogy hagyjon fel a hatalom azzal a gyakorlattal, hogy peres eljárások indításával igyekszik elhallgattatni az újságírókat. Emellett az újságírók jogi védelmének szükségességére is felhívták a figyelmet a tüntetők.

A HND közleménye szerint az újságírók azért vonultak az utcára, mert jelenleg több mint ezer polgári és büntetőjogi peres eljárás folyik ellenük és kiadóik ellen, fenyegetéseknek és politikai nyomásgyakorlásnak vannak kitéve, mindez szerintük veszélyezteti a szakmai jogokat és színvonalat, valamint a médiáról szóló törvényeket.

A HND azt követően hirdette meg a demonstrációt, hogy több tucat civil és szakmai szervezet, valamint az összes ellenzéki párt bojkottot hirdetett a HRT ellen, mert a televízió csatlakozott az újságírók elleni "keresztes hadjárathoz", és 33 újságíró, köztük saját alkalmazottai ellen indított pert, összesen 2,17 millió kuna (93,2 millió forint) kártérítést követelve a jó hírnévhez való jog megsértése és hitelrontás címén. 

Médiaszakértők szerint Horvátországban üzletté vált az újságírókat perelni. Politikusok, üzletemberek, sportolók, de még bírók is indítanak polgári peres vagy akár büntetőjogi eljárásokat is újságírók és médiumok ellen, irreális kártérítési összegeket követelve, a bíróságok pedig a legtöbb esetben a felperesek javára döntenek.