Attól a cégtől vásárol az Eximbank autókat, amelynek ügyvezető igazgatója egyben a bank felügyelőbizottsági tagja

Az állami tulajdonban lévő Eximbank közbeszerzést írt ki összesen öt darab, felső-közép kategóriájú gépjármű beszerzésére, összesen 41,7 millió forint értékben. A közbeszerzésen a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. nyert.

A március 7-én megjelent hirdetményben semmi különös nincs, az állami tulajdonú cégek csaknem olyan rendszeresen vásárolnak felső-közép kategóriába sorolt személygépjárműveket, mint az állampolgárok BKV-bérletet.

Az már sokkal érdekesebb ennél, hogy a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság felügyelőbizottságának tagja az az Eppel János, aki egyben a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.

Ez a kapcsolat szúrt szemet Gyöngyösi Mártonnak is, aki levélben fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez (mint a tulajdonosi jogok gyakorlására jogosult miniszterhez), hogy árulja már el, egyrészről mi indokolta a beszerzést és kik fogják a most beszerzett járműveket használni, másrészt miként próbálta garantálni az Eximbank Zrt a közbeszerzési verseny tisztaságára, átláhatóságára, nyilvánosságára és a  esélyegyenlőségre, egyenlő bánásmódra vonatkozó szabályokat, valamint tervezi-e, hogy a most bemutatott ügy kapcsán soron kívüli belső ellenőrzés elrendelését.