Katar közel 1 milliárd dollárt fizetett azért, hogy megkaphassa a Foci-VB rendezési jogát

A kandidálás előtti hetekben fizettek a FIFA képviselőinek.

A titkos szerződés azt is részletezte, hogy ha Katar kapja a 2022-es vb-t, további 100 millió dollár üti a világszervezet markát. A The Sunday Times azt állítja, hogy a FIFA az azóta eltelt időszakban, három év alatt összesen 480 millió dollárral gazdagodott a katariak jóvoltából. Ezeket az összegeket különböző jogcímen vételezték be. Az újság szerint ezt a szerződést része annak a vesztegetési ügynek, amelyben jelenleg a svájci rendőrség jár el.

Ezeket a kifizetéseket a FIFA akkori főtitkára, Jérôme Valcke hagyhatta jóvá, akit azóta kilenc évre eltiltottak bármiféle, labdarúgásban betöltött szereptől. A Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség a Sunday Times értesüléseire úgy reagált, hogy

a hasonló vádakat korábban már részletesen kommentáltuk, a továbbiakban is együttműködünk a hatóságokkal.

Ahogy korábban írtuk, Katar rengeteg problémával néz szembe a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot illetően. A 2022-es Katar által rendezett tornát rengeteg botrány övezi.

Botrányokkal teli Katar felkészülése a VB rendezésre

Hivatalosan 2022. november 21-én kezdődik a következő labdarúgó-világbajnokság, amelyet az arab miniállam Katar rendez meg. Már a kandidálás folyamata során is súlyos korrupciógyanú merült fel, amelybe a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke is belebukott. Emellett számos botrány, visszaélés és külpolitikai incidens tarkította az elmúlt években, ennek fényében kijelenthető, hogy a katari rendezés nemzetközi támogatottsága rendkívül alacsony.

Katar társrendezőket kaphat, ha bővítik a mezőnyt a Foci-VB-n

Mohammed Kalfan al-Romaiti, az Emírségek sporthivatalának elnöke egy interjúban azt mondta: ha a jelenlegi feszült politikai helyzet megoldódik, örömmel segítenek a katariaknak a szervezésben.A sportvezető hozzátette: országa mellett Kuvaitnak és Ománnak is megvan a kellő infrastruktúrája ahhoz, hogy világbajnoki összecsapásokat rendezzen, szerinte az Emírségek - amely januárban az Ázsia-kupa házigazdája volt - két csoport meccseinek is otthont tudna adni.