Palkovics László is műemléklakást bérel a várban

Nagyjából 32 ezer forintért.

Bár a miniszternek a legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján van egy csaknem 400 négyzetméteres családi háza Kecskeméten, a jelek szerint a Mátyás-templom szomszédságában található ingatlanban lakik életvitelszerűen. Erre utal, hogy a tárcavezető vezetékneve szerepel a kaputelefonon, valamint az is, hogy a múlt csütörtökön hajnalban a 24.hu fotósának sikerült lefotóznia őt a helyszínen.

A portál megkereste a minisztériumot is, ahonnan azt a választ kapták, hogy hogy Palkovics lakáscserével jutott hozzá az önkormányzati lakás bérleti jogához 2013-ban, vagyis még az előtt, hogy felsőoktatási államtitkárrá nevezték ki.

A 63 négyzetméteres ingatlanért az önkormányzat által megállapított úgynevezett költségelvű bérleti díjat fizeti a miniszter, ám a tárca a pontos összeget nem közölte.

Ugyanakkor a Budavári Önkormányzat lakásrendelete alapján kiszámítható, hogy négyzetméterenként 510 forintot fizethet Palkovics, így a lakás bérleti díja így alig több mint 32 ezer forintra jön ki havonta - írja a 24.hu.

A portál emlékeztet, ez az összeg azért is kirívóan alacsony, mert az egyik legnagyobb ingatlanportál adati szerint a környéken a hasonló méretű lakásokért piaci alapon akár ennek a tízszeresét is elkérhetik. A szomszéd utcában például egy 67 négyzetméteres lakást 350 ezer forintos bérleti díjjal kínálnak kiadásra.

Egy Habsburg főherceg is jutányos áron jutott önkormányzati lakáshoz a Budai Várban

Nem csupán az I. kerület polgármestere és családja, illetve számos Fideszhez közeli fontos ember, de Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is kedvezményes áron jutott önkormányzati bérlakáshoz a budai Várban - írja a 24.hu. A Budavári Önkormányzat viszont azt írta: semmilyen befolyásuk nem volt Habsburg-Lotharingiai Mihály lakásbérleti jogviszonyára, a bérleti joghoz magánforgalomban, cserével jutott hozzá.