Több mint negyvenen meghaltak az új-zélandi terrortámadásban

Egy ausztrál szélsőségest már őrizetbe vettek a hatóságok. Két mecsetet is megtámadtak az elkövetők: a legutolsó információk szerint több mint negyven embert öltek meg.

Ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandi rendőrök őrizetbe vettek a christchurch-i mecsetek ellen pénteken elkövetett terrortámadások gyanúsítottjaként - közölte az ausztrál miniszterelnök Sydneyben újságírókkal.

Az ausztrál hatóságok készséggel segítenek az eset felderítésében - mondta Scott Morrison.
    
Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök arról tájékoztatta a médiát, hogy a kettős terrortámadásnak 40 halálos áldozata van.
    
Több muzulmán többségű vagy nagyszámú muzulmán lakossal rendelkező ország politikai és vallási vezetői ítélték el a kettős terrortámadást, köztük Indonézia, Malajzia, Törökország, Afganisztán, Pakisztán és India.

Az új-zélandi kormányfő közben bejelentette: negyvenre emelkedett a halálos áldozatainak száma. Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, húsz ember súlyosan megsebesült - tette hozzá.

Jacinda Ardern kijelentette: "Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja." Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó.

Az Otago Daily Times új-zélandi hírportál korábban olyan részleteket közölt, amelyeket a hatóságok vélhetően még bizalmasan akarnak kezelni. Az egyik elkövető a Facebookon élőben közvetítette saját gyilkos tettét. A közösségi médiumokban azóta folyamatosan törlik a felkerült videót, de az újra és újra megjelenik.
    
A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy gépkocsiban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.
    
A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták.