Ha Kárpátalja elszakad, az ukránok a Balatonig jönnek - ígérte egy szélsőséges politikus

Élő adásban fenyegetőzött Szergej Melnicsuk, a soviniszta Ajdar önkéntes alakulat leváltott parancsnoka, jelenlegi parlamenti képviselő Magyarország katonai lerohanásával.

A Kárpáthír szerint az ukrán képviselő a NewsOne televíziós csatorna élő adásában egy telefonáló kérdésére válaszolva kezdett el fenyegetőzni.

A betelefonáló - egy állítólagos kárpátaljai nő - szerint könnyen elképzelhető, hogy a Krím után Ukrajna Kárpátalját is elveszítheti, ugyanis szerinte a Magyarországról az ottani tanároknak, orvosoknak, újságíróknak nyújtott, "önzetlennek mondott" anyagi segítség ezt valószínűsíti.

A kérdező aggodalmának adott hangot, miszerint:

"Jöhet egy kárpátaljai népszavazás, melyen arról kell majd dönteni, akarnak-e a kárpátaljaiak Magyarországhoz csatlakozni."

Erre a hírhedten magyargyűlölő politikus lakonikus nyugalommal annyit reagált:

"Az ukrán haderő kész közbelépni, és a 128-as dandárnak két óra elegendő, hogy a Balatonig hatoljon."

Az ukrán politika megint sovinizmussal fedné el a gazdasági bajokat

A szélsőséges ukrán politikus kijelentésével a magyar diplomácia hivatalosan eddig nem foglalkozott, portálunk azonban megkereste az üggyel kapcsolatban Bencsik Jánost, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, aki elmondta:

"Régóta nagy aggodalommal figyeljük, hogy az ukrán véleményformálók és politikusok ismét egyre fenyegetőbb hangnemben nyilvánulnak meg a kárpátaljai magyarsággal kapcsolatban."

Hozzátette, hogy ezek a fenyegetések már nem is burkoltan, hanem teljesen nyíltan érkeznek, ahogy ezt Melnicsuk mostani kijelentése is mutatja. Ezzel kapcsolatban azt is hozzáfűzte:

"A mostani megnyilvánulás kapcsán különösen ijesztő, hogy az egy ukrán parlamenti politikustól hangzott el, egy országos nézettségű televízióban, ami nagyjából olyan fajsúlyú csatorna Ukrajnában, mint Magyarországon a Hír TV."

A Jobbik politikusa szerint ez azt mutatja, hogy Ukrajna ismét "szintet lépett" az etnikai gyűlöletszításban és konfliktuskeltésben. Hozzátette: az ilyen megnyilvánulások a március végi ukrán elnökválasztásoknak is köszönhetők:

"A regnáló hatalom és a különféle politikai pártok is úgy próbálják elterelni a figyelmet az ország borzasztó gazdasági helyzetéről, hogy a kisebbségek - elsősorban az orosz és a magyar etnikum - ellen hangolják a közvéleményt."

Bencsik János szerint amíg az ilyen soviniszta kijelentésekkel és a kárpátaljai szeparatizmus víziójával témát lehet adni az ukrán választók erre fogékony rétegének, a politikusaiknak addig sem azzal kell foglalkozniuk, hogy az országuk nyugati területei lassan kiürülnek a magyarországinál is súlyosabb elvándorlás miatt.

A Jobbik képviselője szerint a kárpátaljai magyarság autonómiát követel magának az ukrán államon belül, hogy adják meg neki az anyanyelvhasználat, az anyanyelvi oktatás lehetőségeit és a tömbmagyarság alkothasson egy választókerületet.

"Jelenleg sajnos azt látjuk, hogy nem a problémamegoldásban, hanem a feszültségkeltésben érdekeltek az ukrán közéleti szereplők, ennek elszenvedői pedig minden egyes alkalommal a kárpátaljai magyarok."

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. július 22. | 16:59
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
Nem bizonyulhattak elegendőnek a kamuregek.