Péntektől vasárnapig tart a pszichológia fesztiválja

Pszinapszis (Fotó: Poósz Patrik)

Április 5. és 7. között. Angyalföldi József Attila Művelődési Központban kerül sor a Pszinapszisre, vagyis a a XXIII. Budapesti Pszichológiai Napokra.

Idén is igazi fesztiválhangulatú forgatagnak lehetnek részesei a rendezvényre ellátogatók. A szakmai programok mellett Élő Könyvtár, Életmesék, Civil Utca, Élménygyűjtő, pszichológiai játékok, relaxációs  és zenei programok, kiállítások, slam poetry verseny, könyvesház, teaházi kerekasztal-beszélgetések nyújtanak kikapcsolódást a résztvevőknek.

A szervező Pszichodiák Alapítvány célja, hogy közelebb hozza a pszichológia tudományát az érdeklődőkhöz. A szakterület neves képviselőinek közérthető tolmácsolásában a közönség betekintést nyerhet a pszichológia világába, támpontokat kaphat pszichológiai ismereteinek elmélyítéséhez. A rendezvény, amellett, hogy kérdéseket ébreszt és válaszokat ad, egyúttal országos találkozópontként is szolgál a szakma képviselői és az érdeklődő nagyközönség között.

Az idei rendezvény móttója: "Csend: élet". A program három nagyobb egységre bontható: a szekcióelőadásokra, a műhelyekre, a kulturális és szabadidős programokra. Az előadások adják a rendezvény szakmai vázát, a műhelyek során pedig a résztvevők saját élményeik alapján ismerkedhetnek meg egyes pszichológiai módszerekkel. Az Élőkönyvtár lehetőséget teremt igazán átérezni egymás helyzetét, és beszélgetésre ad teret olyan emberekkel vagy csoportokkal, akiket valamilyen negatív megkülönböztetés ér.

Akik szívesen megismerkednének a pszichológiával interaktívabb formában is, azoknak lehetősége nyílik a pszichológia egyes területein elhelyezkedő különböző testi-lelki jóllétet szolgáló módszereket, tevékenységeket kipróbálni. Mindezt kis csoportokban, kötetlen hangulatban tehetik meg. Az érdeklődők kipróbálhatják a rajzelemzést, a selyemfestést, a jógát és a zeneterápiát, megismerkedhetnek a Playback színház műfajával vagy igénybe vehetnek egy kellemes masszázst két előadás között.

Pénteken többek között Dr. Hevesi Krisztinával, Kozma-Vízkeleti Dániellel, Vekerdy Tamással, Dr. Belső Nórával, Dr. Kőváry Zoltánnal, Narancsik Gabriellával találkozhatnak az érdeklődők. Az előadók a párkapcsolat, a kötődés, az érzelemkifejezés, a mindfulness, a politikai viselkedés, a terápiás börtönközösségek vagy a sportpszichológia világába nyújtanak betekintést. 

Szombaton Prof. Dr. Bagdy Emőkét, Prof. Dr. Bányai Évát, Prof. Dr. Mérő Lászlót, Orvos-Tóth Noémit, Tari Annamáriát, Dr. Antalfai Mártát, Mácsai Pált, Prof. Dr. Dúll Andreát, Révész Renáta Liliánát, Prof. Dr. Rácz Józsefet hallhatja a közönség. 

A szekciók témájában szó esik humorról, hipnózisról, a vágy logikájáról, az örökbefogadásról, a művészetek és pszichológia kapcsolatáról, a kriminálpszichológiáról, a Terápia sorozatról, a mesterséges intelligenciáról, a drogpiacról, az elhízásról, a sikeres öregedésről, a hiperaktivitásról, a családterápiáról, a gyászfolyamatokról is. 

Vasárnap az előadásokat többek között Pál Feri, Dr. Buda László, Dr. Almási Kitti, Deliága Éva, Prof. Dr. Pléh Csaba tartják. A nap témái között szerepel a testképzavarok, a pszichedelikus önismeret, az onkológia és a pszichológia találkozása, a hála, a digitális gyermekvédelem, a gamification, és a munkahelyi stresszkezelés is.