Az LMP az Európa Tanácshoz fordul a magyar himnusz eléneklését büntető szlovák törvény ügyében

Az LMP az Európa Tanácshoz fordul a magyar himnusz eléneklését büntető szlovák törvény ügyében

Az ellenzéki párt bízik abban, hogy a magyar kormány a kárpátaljai incidensekhez hasonlóan, itt is erélyesen lép majd fel.

Az ellenzéki párt bízik abban, hogy a magyar kormány a kárpátaljai incidensekhez hasonlóan, itt is erélyesen lép majd fel.

"(A törvény) nem is titkoltan a felvidéki magyar szurkolókra szabott törvénymódosítás ráadásul akár hétezer eurós büntetésre is lehetőséget engedne. Az LMP szerint a szlovák parlament a jogszabállyal az európai alapnormákat rúgja fel" 

- áll a párt csütörtöki közleményében.

Ahogy portálunk is megírta, a szlovák parlament még a múlt héten fogadta el azt a jogszabályt, ami szankcionálná a külföldi himnuszok eléneklését. Az alig titkoltan a magyar himnusz és a dunaszerdahelyi szurkolók elleni jogszabályt nemcsak a kormánypártok, de az ellenzék nagy része is megszavazta, köztük a Híd magyar képviselői is.

A magyar kormány eddig nem érezte úgy, hogy meg kéne szólalnia az ügyben.

Az LMP szerint a magyar kisebbségek anyanyelvhasználati és oktatáshoz való joga a legfontosabb védendő értékek közé tartoznak, és nincs helye semmilyen megalkuvásnak. 

"Az LMP politikai közössége elfogadhatatlannak tartja, hogy  politikai döntések befolyásolják, hogy ki, hol énekli a magyar himnuszt"

Az ellenzéki párt bízik abban, hogy "a magyar kormány képviselőitől a kárpátaljai incidensek esetében megszokott határozott fellépést láthatunk, még akkor is, ha itt most nincs a putyini Oroszországgal érdekegyezés."

A LMP ezért levélben fordul az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének magyar delegációjához: vegyék napirendre az Európa Tanács ülésén a kérdést, továbbá kezdeményezik, hogy a Velencei Bizottság is adjon ki állásfoglalást a botrányos, az európai értékekkel összeegyeztethetetlen törvénymódosításról.

A Jobbik a kétoldalú kapcsolatok felfüggesztését követeli

A Jobbik szerint a törvényjavaslat elfogadása az európai értékek lábbal tiprása és arcul csapása a visegrádi országok együttműködésének. 

Bencsik János, a Jobbik országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: miközben a magyar kormány a fél világgal összerúgta a port, hogy megóvja a jogállamiságot és demokráciát lábbal tipró törvényeit, magyar nemzeti ügyekben érdemi kiállást nem tett.

"Magyarország mára egy elszigetelődött, kiközösített tagjává vált az európai nemzetek közösségének és elvesztette azokat az érdekérvényesítő lehetőségeit, amik egyáltalán lehetővé tennék, hogy a magyar kormány kiálljon az elszakított magyarság érdekeiért."

A Jobbik ezzel szemben egy határozott, de felelősségteljes nemzeti érdekképviseletre törekszik, a helyzet megoldásának pedig a helyi autonómiák megteremtését tartja.

Hozzátette:

"Követeljük a magyar kormánytól a kétoldalú szlovák-magyar kapcsolatok befagyasztását mindaddig, amíg Szlovákia nem vonja vissza a magyar himnusz korlátozását"